Направо към съдържанието

Потребител беседа:Marko Kralev: Разлика между версии

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
(Не са показани 7 междинни версии от 2 потребители)
Ред 93: Ред 93:
# Вече обяснено в предната точка.
# Вече обяснено в предната точка.
Виждам, че [[Special:Diff/11399279|продължавате да си позволявате косвено да наричате потребителите на Уикипедия тролове, фашисти и нацисти]]. По тази причина ще Ви отнема правото да редактирате за три дни. Съветвам Ви да използвате това време, за да прочетете (и най-вече да осмислите) всичко, което сме Ви написали, както и да се запознаете с правилата на работа тук. Във Вашата беседа ще можете да продължите да коментирате. Но ако продължите да използвате обидни квалификации по адрес на потребителите, може да Ви бъде отнето и това право. --[[Потребител:Ted Masters|Ted Masters]] ([[Потребител беседа:Ted Masters|беседа]]) 08:55, 20 май 2022 (UTC)
Виждам, че [[Special:Diff/11399279|продължавате да си позволявате косвено да наричате потребителите на Уикипедия тролове, фашисти и нацисти]]. По тази причина ще Ви отнема правото да редактирате за три дни. Съветвам Ви да използвате това време, за да прочетете (и най-вече да осмислите) всичко, което сме Ви написали, както и да се запознаете с правилата на работа тук. Във Вашата беседа ще можете да продължите да коментирате. Но ако продължите да използвате обидни квалификации по адрес на потребителите, може да Ви бъде отнето и това право. --[[Потребител:Ted Masters|Ted Masters]] ([[Потребител беседа:Ted Masters|беседа]]) 08:55, 20 май 2022 (UTC)

:Може ли да ми посочиш конкретно Ted Master къде съм обидил някого? А иначе, можеш да си правиш, каквото и както си предцениш, давай смело самоче. И моля да ми отговориш на въпросите които ти зададох, имам нужда от помощ. За да мога да потърся лична отговорност. Нали мога да търся лична отговорност, ако се чуствам обиден? Още повече от Руски Анти Семити и Орки? [[Потребител:Marko Kralev|Marko Kralev]] ([[Потребител беседа:Marko Kralev|беседа]]) 13:53, 20 май 2022 (UTC)
::А питам за Тролове и Путински драскачи заради този източник:
::[https://www.svobodnaevropa.bg/a/31766935.html Троловете на страната Z. Как Петербург свика руски кибер полк (svobodnaevropa.bg)]
::Нали това е достоверен источник? Не е Агенция Спутник, на който е летяла Селезньова, но все пак, приема ли се от Путинското Дигитално Лоби.
::И моля те кажи ми, как да търся лична отговорност от някой с псевдоним в Уикипедия. [[Потребител:Marko Kralev|Marko Kralev]] ([[Потребител беседа:Marko Kralev|беседа]]) 13:56, 20 май 2022 (UTC)
:::[[Уикипедия:Никакви правни заплахи]]. -- [[Потребител:Мико|Мико]] ([[Потребител беседа:Мико|беседа]]) 14:02, 20 май 2022 (UTC)
::::Благодаря! Но въпреки всичко, бих искал да разбера, как мога да потърся съдебна отговорност, ако се почуствам засегнат на тема анти- семитизъм например или въз основа моят произход? Имам въпрос, модераторите имат ли право на своеволия и гаври с просто пишещи в Уикипедия? Ей така, защото някой е любител на Руската култура например, онази освободителската, на големия брат, да трие, преиначава информация, наказва, както наказват Украйнците в момента за провинения? Ако това е политиката в Българската Уикипедия, моля профила ми да бъде деактивиран, смятам че в действителност нямам място тук. [[Потребител:Marko Kralev|Marko Kralev]] ([[Потребител беседа:Marko Kralev|беседа]]) 14:10, 20 май 2022 (UTC)
:::::Мисля, че действително немате место тука. -- [[Потребител:Мико|Мико]] ([[Потребител беседа:Мико|беседа]]) 14:11, 20 май 2022 (UTC)
::::::Това потвърждение на което написах по горе ли е? Мико, кажете ми моля, кой сте вие които имате място тука? [[Потребител:Marko Kralev|Marko Kralev]] ([[Потребител беседа:Marko Kralev|беседа]]) 14:13, 20 май 2022 (UTC)
:::::::Сега не разбрах в единствено или в множествено си задавате въпроса: предполагам в множествено съответно ето Ви прост отговор: хората, които четат това, което им пишат редакторите с опит и действат според правилата на проекта. Не знам какъв е случаят Ви, но ако некой Ви е засегнал - местото за оплакване е тук [[У:ЗА]]. Вече трети път споменавате правни заплахи - според мен, ако го направите само още един път, ще Ви блокират вечно. -- [[Потребител:Мико|Мико]] ([[Потребител беседа:Мико|беседа]]) 14:16, 20 май 2022 (UTC)

Версия от 14:17, 20 май 2022

Здравей, Marko Kralev!

Добре дошъл в Уикипедия, свободната енциклопедия. Най-подходящото място, откъдето можеш да започнеш твоята работа тук, е въведението. Няма нужда да притежаваш някакви специални умения, за да допринасяш в полза на енциклопедията, така че не се колебай и дай своя принос!

Уикипедия е свободна енциклопедия, базирана на уики технологията. С нея изграждаме мрежа от статии, категории, портали и други, които могат да бъдат редактирани от всеки и по всяко време. Всички съвети и препоръки, които ще получиш от по-опитните уикипедианци, са само с добри намерения и с цел да те улеснят. Надяваме се и ти да помагаш на новите потребители след време.

Моля да се запознаеш с условията за ползване, достъпни най-отдолу на всяка страница. Не ползвай Уикипедия и сродните проекти, ако не ги приемаш.

Помощ
Съвети към новодошлите
  • Уикипедия е енциклопедия – статиите в нея трябва да бъдат написани в енциклопедичен стил.
  • Преди да създадеш нова статия, увери се, че нейният обект отговаря на критериите за значимост. Не е добра идея да пишеш за себе си, това е конфликт на интереси.
  • Много важно е статиите, които пишеш, да съблюдават неутралната гледна точка и информацията в тях да е подкрепена с цитирани източници, и то благонадеждни.
  • За тестове и чернови можеш да използваш твоя подстраница, например Потребител:Marko Kralev/Пясъчник.
  • Отбелязвай за наблюдение страниците, които редактираш или те интересуват, чрез звездичката горе вдясно на страниците или чрез отметката „Наблюдаване на страницата“ при редактиране. Така ще можеш да следиш промените по тях чрез твоя списък за наблюдение. В настройките можеш да включиш опцията „Добавяне на страниците, които редактирам, в списъка ми за наблюдение“, което прави това автоматично.
  • Много от статиите в българската Уикипедия са изцяло или частично преведени от другоезични Уикипедии. Ако знаеш други езици, можеш да допринасяш и по този начин. По правило най-отдолу на преведените статии се поставя шаблон {{Превод от}}.
  • Подписвай се, когато пишеш на дискусионните страници (става с четири вълнообразни черти, ~~~~, или с щракване върху бутона за подпис над полето за редактиране).
  • Ако искаш да привлечеш вниманието на друг редактор, използвай в своята реплика шаблона {{@}} заедно с потребителското име на редактора, например {{@|Marko Kralev}}. Не забравяй за подписа от горната точка!
  • Ако желаеш, може да споделиш нещо за себе си на твоята потребителска страница. Възможността другите да се запознаят с твоите знания и опит, придава тежест на редакциите ти.
  • Кутийката „Вавилон“ показва какви езици говориш. Желателно е да я добавиш към потребителската си страница.
  • Картинките, които качваш за ползване в Уикипедия, трябва да бъдат под свободен лиценз, а не със запазени авторски права. Ти притежаваш авторските права на картинките, създадени от теб, ако не са производни на други творби.
Ако нещо не трябва да е в Уикипедия
  • Ако откриеш статия с изцяло неенциклопедично съдържание или създадеш статия по погрешка, добави шаблона {{бързо изтриване|причина}} към текста, за да бъде статията премахната след преглед от администратор.

Молли (беседа) 09:08, 3 май 2022 (UTC)[отговор]

Цитиране на източници

Здравейте, моля Ви да прочетете за начините, по които се цитират източниците тук - У:ЦИ. --Молли (беседа) 09:08, 3 май 2022 (UTC)[отговор]

Моля, преди да цитирате източници по статиите, прочетете как се прави това на У:ЦИ и У:БИ. --Молли (беседа) 09:27, 3 май 2022 (UTC)[отговор]

Благодаря ви! От скоро съм в Уикипедия и всяка помощ ще ми бъде нужна! Може ли само да ми кажете за къде точно става дума? Къде не съм цитирал правилно? Marko Kralev (беседа) 11:06, 3 май 2022 (UTC)[отговор]
Погледнете в статията за Джордж Оруел, където коригирах начина на цитиране на източниците. --Молли (беседа) 12:44, 3 май 2022 (UTC)[отговор]
Благодаря! Надявам се да съм разбрал, какво точно съм сътворил, както и как трябва да го правя. Marko Kralev (беседа) 13:43, 3 май 2022 (UTC)[отговор]

Джордж Оруел

Здравейте,
Следя тази статия и ми прави впечатление, че добавките Ви са доста едностранчиви, а очевидно има и други читатели на подобно мнение (имам предвид отменянето им, макар и от нерегистриран потребител). Искам да привлека вниманието Ви върху следните неща: Уикипедия е колективен проект и при наличие на спорни редакции разрешаването на спора трябва да става с обсъждане на беседата на статията до достигане на консенсус, а не просто да се използва опцията за възвръщане (между другото запознайте се с У:ПТВ). Основен принцип при писането на статиите е неутралната гледна точка. Може би ще Ви полезно да погледнете статията за Оруел на други езици, които ползвате, за да сравните нашата като структура и съдържание. По-специално Ви обръщам внимание върху структурата: въведението трябва сбито да предава неща, развити по-подробно надолу в текста, т.е. първо трябва да се изгради цялото тяло на статията и въз основа на това да се напише въведението. Не забравяйте да четете помощните страници и питайте, ако нещо не Ви е ясно!--Ket (беседа) 12:16, 4 май 2022 (UTC)[отговор]

Здравейте Ket, надявам се да се получи продуктивно обогатяване на статията за Джордж Оруел. Хубавото на плурализма, е че всеки от нас допринася с нещо различно, разбира се добре аргументирано, но не просто трие различното, нали? Все пак ние живеем във време, когато руският външен министър обявява Хитлер за евреин, което поставя въпроса за свободата на словото и до колко такива изказвания трябва да се толерират. Време в което с думите расизъм и нацизъм доста се жонглира, като пропускаме какво е тяхното съдаржание и кои са главните идеолози зад тези мракобесни идеологии. Надявам се че в Уикипедия няма да намерим положително украсени статии за Хитлер и Путин? Marko Kralev (беседа) 13:02, 4 май 2022 (UTC)[отговор]

Коментари в резюмета и беседи

Възможно е Ваши скорошни редакции да оставят впечатление в някои редактори на Уикипедия, че отправяте към тях лични нападки. Това е стриктно забранено от политиката на Уикипедия. Моля Ви да коментирате приносите, а не редакторите, и да използвате учтив и възпитан език. Потребители, които отправят лични нападки, могат да бъдат блокирани. За повече информация прочетете Уикипедия:Никакви лични нападки и Уикипедия:Цивилизованост. Ted Masters (беседа) 12:56, 18 май 2022 (UTC)[отговор]

Бих искал да се извиня, ако съм оставил впечетление за лични нападки. Но аз останах със същото впечетление относно нивото ми на грамотност. В крайна сметка, става въпрос за анти семитизъм. Погледнете и днес, СЕМ нарича едно предаване което е изключително популярно "интелектуална Холокоста". Извинявайте но това е подигравка с дедите ни, които са оставили костите си по концлагерите на Европа. Аз съм от еврейски произход, което е причината да бъда чуствителен към анти- семити които направо ни се подиграват. Погледнете и Лавров в Русия, какви сравнения прави. Ние се намираме в един изключително важен исторически момент, в който трябва да се внимава много, да не осъмнем със същите фашисти на власт и в България! Marko Kralev (беседа) 14:53, 19 май 2022 (UTC)[отговор]
Моля да обърнете внимание на админа с руско име, който постояно, просто трие. Струва ми се втори профил на другият пишещ по темата. Моля обърнете внимание и за Руски тролове, защото смятам да сигнализирам на съответните органи в САЩ. Marko Kralev (беседа) 15:26, 19 май 2022 (UTC)[отговор]
Marko Kralev:. Господин Кралев, ако още един път прочета, че някой от редакторите тук е путински пропагандист и руски трол, ще Ви блокирам за продължително време. Дръжте се възпитано, независимо от това колко сте се обидил. Между другото, никът Алиса Селезньова е взет от руски фантастичен роман. Или имате нещо против и руската култура? Моля, успокойте се и помислете. --Молли (беседа) 15:34, 19 май 2022 (UTC)[отговор]
Бих искал да помоля да не използваме заплахи. Извиних ли се? Защо е необходима тази агресия? Поясних че съм от евреиски произход, имам роднини оставили костите си в Аушвиц? И днес виждам възраждането на същия този национал- социализъм, прикрит зад армия хора, променящи историята. Кажете ми, как да бъдат наричани, тези които подкрепят Путин, за да съблюдавам добрия тон? Marko Kralev (беседа) 15:39, 19 май 2022 (UTC)[отговор]
Това, което Ви написах е съвсем реално предупреждение. Заплаха е вашето желание да сигнализирате на съответните органи в САЩ. Направете го, щом това ще Ви направи по-щастлив. Това каква точно е националността Ви няма отношение към Уикипедия. Отношението ни към случващото се по света може да е еднакво, но това към колегите редактори тук - не е. Моля, съобразявайте се с правилата за комуникации тук. --Молли (беседа) 16:03, 19 май 2022 (UTC)[отговор]
Това, че сте от даден произход, не Ви дава право да лепите етикети на останалите редактори и да ги заплашвате. Опитайте да бъдете по-цивилизован в дискусиите. Съветвам Ви да прочетете всички препратки от приветствието и да се запознаете с принципите на работа в Уикипедия, преди да продължите да редактирате, добавяйки неенциклопедични или спорни факти. Тук се работи на базата на благонадеждни източници. В тази връзка – обърнете особено внимание на помощните страници, посветени на източниците: У:ВП, У:ЦИ и У:БИ. И, моля, не превръщайте беседите във форум, трибуна или място за възражения/оплаквания. --Ted Masters (беседа) 16:24, 19 май 2022 (UTC)[отговор]
  1. Това че трябва да се опитам да бъда по цивилизован, означава ли че не съм достатъчно цивилизован?
  2. Путинската пропаганда, путинските тролове, нещо реално ли са в България или не са? Има ли в България анти- западна и про- Руска пропаганда? Има ли в Уикипедия подобни неща? Бих желал да ми отговорите на въпросите, поради моето притеснение.
  3. NewYorker, Forbes, BBC и Guardian достатъчно благонадежни ли са според вас? Защото според Уикипедия са.
Marko Kralev (беседа) 16:50, 19 май 2022 (UTC)[отговор]
4. И какви са Критериите на Уикипедия за Цивилизованост? Marko Kralev (беседа) 16:51, 19 май 2022 (UTC)[отговор]
  1. Щом се налага да Ви се прави забележка, значи може би има място за усъвършенстване;
  2. У:НЕЕ: в частта не е форум;
  3. Източниците може да са благонадеждни, въпросът е дали правилно се цитират;
  4. За Ваше улеснение вече съм посочил необходимите линкове. Останалото е въпрос на желание. --Ted Masters (беседа) 17:29, 19 май 2022 (UTC)[отговор]
    1. Щом ми се прави забележка имам нужда от усъвършенстване на цивилизоваността си?
    2. Извинявай, може ли да ми посочиш как да повдигна обвинения(потърся съдебна отговорност) срещу модератор в Уикипедия, за обида, език на омразата и расизъм? Просто съм отскоро тук и не зная всичко, но се чуствам засегнат и унизен и имам нужда от помощ, Благодаря предварително!
    3. Какво означава правилно цитиране, според тебе? В едно изречение, е посочена информацията от източника. Какъв е механизма за арбитриране на такъв спор. И кои са хората в Уикипедия, които тълкуват информацията? Изисква ли се ценз или е лична преценка на модератора?
    4. И все пак не разбрах, имало ли е и има ли проблеми с Про- Руската пропаганда, Путинските инфлуенсъри, анти семитизма и манипулирането на информация в Уикипедия, България? Както и в момента в България? Извинявай, но много време съм прекарал навън и отскоро съм в България и бих искал да разбера как стоят нещата с Руския Фашизъм и Пропаганда, Благодаря предварително.
    5. Защо триеш без основание(с етикет вандализъм), това което съм публикувал, в други статии? Има ли възможност да са лични мотивите ти, като модератор?
    Marko Kralev (беседа) 19:09, 19 май 2022 (UTC)[отговор]
    6. Междодругото, там имаше информация за Комунистически Сартапи избили доста хора и почернили доста други. Бях цитирал цяла книга даже за комунистическия терор. Може ли да обясниш какво вандалско съм направил. Marko Kralev (беседа) 19:17, 19 май 2022 (UTC)[отговор]

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Отговарям на питанията, макар и на някои от тях да е вече отговорено. Ще се опитам да бъда максимално подробен.

  1. Прочетохте ли Уикипедия:Цивилизованост изобщо? За да си позволите няколко пъти да наречете някого трол, без дори да го познавате и без да сте разгледал редакциите му, говори, че явно не сте достатъчно.
  2. Не виждам някой да Ви е обидил до момента по изброените от Вас начини. Напротив, наблюдава се обратният случай. Иначе, само чрез съда може да потърсите съдебна отговорност... Това отново го считам за опит за сплашване. Имайте предвид, че при следваща заплаха най-вероятно ще Ви бъде отнето правото да редактирате, много вероятно за постоянно.
  3. Правилното цитиране е да се придържате към това, което казва източникът. Не вкарвате свои думи и размишления по въпроса, и не изменяте информацията до такава степен, че тя вече да не отговаря на казаното от източника. Ket Ви го обясни на беседата за Джордж Оруел. Същият проблем го има и за добавената от Вас информация в Калугерово, която аз премахнах.
  4. Много вероятно да е имало, да има и да продължи да има в бъдеще. Но ми се струва, че търсите на грешното място. Нашата работа е да следим доколко статиите отговарят на изискванията, а не да се превръщаме в преследвачи на определени типове редактори (и/или групи).
  5. Личен мотив към Вас нямам. Не Ви познавам, за да имам. Информацията беше списана като за жълт вестник (търсене на сензация и уау ефект), съответно аз я изтрих. Прочетете и У:ЕНЦ, в случай че още не сте го направил.
  6. Вече обяснено в предната точка.

Виждам, че продължавате да си позволявате косвено да наричате потребителите на Уикипедия тролове, фашисти и нацисти. По тази причина ще Ви отнема правото да редактирате за три дни. Съветвам Ви да използвате това време, за да прочетете (и най-вече да осмислите) всичко, което сме Ви написали, както и да се запознаете с правилата на работа тук. Във Вашата беседа ще можете да продължите да коментирате. Но ако продължите да използвате обидни квалификации по адрес на потребителите, може да Ви бъде отнето и това право. --Ted Masters (беседа) 08:55, 20 май 2022 (UTC)[отговор]

Може ли да ми посочиш конкретно Ted Master къде съм обидил някого? А иначе, можеш да си правиш, каквото и както си предцениш, давай смело самоче. И моля да ми отговориш на въпросите които ти зададох, имам нужда от помощ. За да мога да потърся лична отговорност. Нали мога да търся лична отговорност, ако се чуствам обиден? Още повече от Руски Анти Семити и Орки? Marko Kralev (беседа) 13:53, 20 май 2022 (UTC)[отговор]
А питам за Тролове и Путински драскачи заради този източник:
Троловете на страната Z. Как Петербург свика руски кибер полк (svobodnaevropa.bg)
Нали това е достоверен источник? Не е Агенция Спутник, на който е летяла Селезньова, но все пак, приема ли се от Путинското Дигитално Лоби.
И моля те кажи ми, как да търся лична отговорност от някой с псевдоним в Уикипедия. Marko Kralev (беседа) 13:56, 20 май 2022 (UTC)[отговор]
Уикипедия:Никакви правни заплахи. -- Мико (беседа) 14:02, 20 май 2022 (UTC)[отговор]
Благодаря! Но въпреки всичко, бих искал да разбера, как мога да потърся съдебна отговорност, ако се почуствам засегнат на тема анти- семитизъм например или въз основа моят произход? Имам въпрос, модераторите имат ли право на своеволия и гаври с просто пишещи в Уикипедия? Ей така, защото някой е любител на Руската култура например, онази освободителската, на големия брат, да трие, преиначава информация, наказва, както наказват Украйнците в момента за провинения? Ако това е политиката в Българската Уикипедия, моля профила ми да бъде деактивиран, смятам че в действителност нямам място тук. Marko Kralev (беседа) 14:10, 20 май 2022 (UTC)[отговор]
Мисля, че действително немате место тука. -- Мико (беседа) 14:11, 20 май 2022 (UTC)[отговор]
Това потвърждение на което написах по горе ли е? Мико, кажете ми моля, кой сте вие които имате място тука? Marko Kralev (беседа) 14:13, 20 май 2022 (UTC)[отговор]
Сега не разбрах в единствено или в множествено си задавате въпроса: предполагам в множествено съответно ето Ви прост отговор: хората, които четат това, което им пишат редакторите с опит и действат според правилата на проекта. Не знам какъв е случаят Ви, но ако некой Ви е засегнал - местото за оплакване е тук У:ЗА. Вече трети път споменавате правни заплахи - според мен, ако го направите само още един път, ще Ви блокират вечно. -- Мико (беседа) 14:16, 20 май 2022 (UTC)[отговор]