Направо към съдържанието

Раймон дьо Поатие: Разлика между версии

м
редакция без резюме
мРедакция без резюме
== Битка при Инаб ==
[[Файл:BattleOfInab.jpg|мини|200px|Битката при Инаб, в която е убит Раймон]]
Когато кръстоносният поход окончателно се проваля и към началото на лятото 1149 година, кръстоносците се разотиват, князът на Антиохия се оказва сам с противника си Нур ад-Дин. Раймон намира не лош съюзник сред мюсюлманските съседи – вождът на асасините[[асасини]]те, кюрдският шейх известен с името Али Ибн-Вафа. Започват размени на удари между християните и мюсюлманите-шиити с мюсюлмани-сюнитисунити, с променлив успех и баланс на силите до момента, когато Нур ад-Дин не обсажда замъка Инаб. Раймон не може да си позволи противника да го лиши от тази крепост, защото със загубата и се губи възможността да се контролира положението на делата на изток от река Оронт, на която се намира Антиохия.
 
Нур ад-Дин отначало отстъпва, но получава обнадеждаващи сведения за числеността на вражеската войска, и премисля. Войската на Раймон наброява хиляда пехотинци и около четири хиляди конници (като три четвърти от конниците са мюсюлманите на Али Ибн-Вафа), а у Нур ад-Дин само конниците са шест хиляди. В утрото на 29 юни 1149 година той обкръжава лагера на противника. На разсъмване Раймон и Али Ибн-Вафа, не виждайки друг изход, се хвърлят в атака за да направят пробив от височината по склона, при много неизгодна позиция. Освен това, отначало утрото е ясно, но изведнъж задухва вятър, и се надига истинска буря, облаци от пясък се носят направо в лицето на атакуващите рицари и асасините. Да се победи в такива условия и даже само да си проправят път става невъзможно.
Раймон е третият княз на Антиохия, загинал в бой. Обезсилен и измъчен, той пада с меч в ръка, сражавайки се с пълководеца на [[Нур ад-Дин Зенги]], Асад ад-Дин Ширкух ибн Шади. Главата на Раймон е донесена на Асад ад-Дин Ширкух, а той заповядва да облицоват черепа със сребро и да го отправят в дар на халифа в Багдад.
 
Това става точно тридесет години след печално известната [[битка прина КървавоКървавото поле]] на 28 юни 1119 година, когато загива князът на Антиохия Роже Салернски.
 
Антиохия устоява – Нур ад-Дин не се решава да щурмува веднага, а след това на помощ на Антиохия идва от юг младият [[крал на Йерусалим]], [[Балдуин III (Йерусалим)|Балдуин III]].