Разлика между версии на „Мандинка“

Направо към навигацията Направо към търсенето
3 байта изтрити ,  преди 3 месеца
м
правопис/общо форматиране; overlinked (1)
м (правопис/общо форматиране; overlinked (1))
Повечето живеят в обединения от няколко големи семейства, установени най-често в традиционни села. Селата на мандинка имат значителна автономност, управлявани от вожд или съвет на възрастните. Повечето мандинка не могат да пишат или четат на официалните езици в страните, където живеят. За езика мандинка се използват латински букви или [[арабска азбука|арабската азбука]], като втората се владее от около половината от възрастното население. Овладяването на арабската писменост е възможна основно чрез множеството религиозни училища, където децата учат [[Корана]] на [[арабски език|арабски]].
 
За родина на мандинка се счита сегашната територия на Мали, където през 13 век те създават Империята Мали, която се простира над значителна част от Западна Африка. Мандинка постепенно започват да се разселват западно от течението на река Нигер, търсейки по-добри условия за живот. През 18 век по време на серията от конфликти с Кралство Фута Джалон, територия на народа [[фулбе]], повече от половината мандинки приемат исляма, който скоро се превръща в единствената религия. През 16, 17 и 18 век около една трета от всички мандинка са поробени и изпратени в Америките. Съществена част от сегашното афро-американскоафроамериканско население, живеещо в САЩ, произхожда от мандинка.
 
Счита се, че мандинка са дошли от източна Сахара и Сахел, а там – от предпланините на Арабия, но не е ясна кога. Свидетелство за това са устните предания на мандинка, в които се казва „Дойдохме от Тимбукту в земите на Мандинка: арабите бяха нашите съседи… Всички Мандинка се заселиха от Мали до Каабу.“[https://books.google.ru/books?id=wRM2aO9xey0C&redir_esc=y Toby Green (2011). The Rise of the Trans-Atlantic Slave Trade in Western Africa, 1300 – 1589. Cambridge University Press. pp. 35]. Един от най-известните мандинка е Калу „Джеймс“ Осинава, който е служил като санитар в редовете на британската армия по време на [[Първата световна война]] и спасява чрез кръвопреливане няколко войника след битката при Сома. Получава медал за храброст. Неговия правнук Менде Осинава, е прочут биолог, който се грижи за известната ботаническа градина на мандинка край река Нигер.
 
Мандинка са в постоянен спор за земи със съседните [[бамбара]].
 
[[Категория:Етнически групи в Африка]]
4983

редакции

Навигация