Меланома: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
123 байта изтрити ,  преди 12 години
без надкатегория
м (Робот Промяна: da:Modermærkekræft)
(без надкатегория)
'''Меланомът е [[тумор]] (от [[гръцки|гр.]] ''μέλας'' "черен"), също '''черен кожен рак''', (англ.: ''malignant melanoma''), е [[тумор]], водещ началото си от злокачествено (''maligne'') израждане на пигментните клетки [[меланоцит]]и.
 
== Морфология ==
 
В типичния случай се появява на кожата, като в големия процент от случаите тръгва от пигментни [[бенка|бенки]]. Може обаче да се развие и на всяко друго място в организма, където има меланоцити - [[роговица]], [[ретина]], [[субстанция нигра]] и т.н. Различните места на тръгване на меланома често водят до характерни разлики в [[цитология]]та и [[хистология]]та на тумора.
 
 
== Разпространение ([[епидемия]]) ==
 
== Рискови фактори ==
 
== Симптоми и оплаквания ==
 
== Диагностика ==
 
=== Последствия и усложнения ===
 
== Лечение ==
 
Лечението на Меланома малигнум е трудно. При липса на сигурни данни за метастази във вътрешните органи се започва с оперативно лечение - премахване на тумора и на регионалните лимфни възли. Продължава се по схеми, с химиотерапия, [[Дакарбазин]] и [[имунотерапия]] с [[БЦЖ]] - ваксина през определен период от време. При метастази по кръвен път - т.е. вече с метастази във вътрешните органи, химиотерапията е комбинирана. Химиотерапевтиците обаче трудно спират развитието на тумора поради неговата голяма агресивност и злокачественост. Болните загиват обикновено от повсеместните метастази и всички усложнения произхождащи от тях.
 
== Предотвратяване ==
 
== Литература ==
 
== Връзки ==
 
== Вижте също ==
* [[:Категория:Онкология]]
 
* [[:Категория:Онкология]]
 
{{Медицина-мъниче}}
 
[[Категория:Онкология]]
[[Категория:Туморни заболявания]]
[[Категория:Кожни болести]]

Навигация