Разлика между версии на „Популярна култура“

Направо към навигацията Направо към търсенето
== Съвременната популярна култура ==
{{раздел-обработка|енциклопедичен език, неточности}}
{{split|Американска попкултура}}
Масовата култура се заражда през 1930-те години на 20-ти век в [[САЩ]], след което се разпространява навсякъде. Една от предпоставките за нейната поява е повечето свободно време, с което разполагат хората. Масовата култура е на масовото общество, чиято характеристика е, че е единствената на равнището на съвременните социални ралности. Тази култура е явление, което се разпространява чрез средствата за масова информация. Характерно за масовата култура е, че е силно адаптивна и интрегрираща хората към [[общество]]то, не дава право на едно общество да се разпадне (което е и основна нейна ценност). Всички явления на културата се раждат там, където хората [[общуване|общуват]]. Културата в социалния живот на хората поставя индивидите в отношение, при което те са приравнени, т.е. чувстват се равностойни един на друг и един спрямо друг.
Съвременната масова култура се заражда през 1930-те години на 20-ти век в [[САЩ]], след което се разпространява постъпателно навсякъде, с кинофилмите, американската музика, а по-късно и телевизията. Много страни се опитват да възпрат или ограничат разпространението на тази масова култура като например [[Бутан]] през 70-те, както и СССР и Източния блок по време на комунизма.
 
Масовата култура се заражда през 1930-те години на 20-ти век в [[САЩ]], след което се разпространява навсякъде. Една от предпоставките за нейната поява е повечето свободно време, с което разполагат хората. Масовата култура е на масовото общество, чиято характеристика е, че е единствената на равнището на съвременните социални ралности {{уточнение}}. Тази култура е явление, което се разпространява чрез средствата за масова информация. Характерно за масовата култура е, че е силно адаптивна и интрегрираща хората към [[общество]]то, не дава право на едно общество да се разпадне (което е и основна нейна ценност). Всички явления на културата се раждат там, където хората [[общуване|общуват]]. Културата в социалния живот на хората поставя индивидите в отношение, при което те са приравнени, т.е. чувстват се равностойни един на друг и един спрямо друг.
 
Комуникацията свързва две или повече социални тела в едно по-голямо и по-обхватно социално тяло. Всеки един човек живее с други хора и сред други хора и общуването с тях, чрез сведения, [[знания]], [[вяра]], [[идеи]] и преживявания е постоянен негов спътник. Качеството „масовост“ е скрито в същността на комуникацията, която като такава не може да е лична, а процес насочен още с раждането си към другиго. Всяка една [[комуникация]] цели хорските множества и духовните ценности в средствата за масова комуникация, които са предназначени за масата.

Навигация