Разлика между версии на „Сефарадски евреи“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Алиса Селезньова премести „Сефаради“ като „Сефарадски евреи“)
{{факт|По принцип се приема, че тези евреи са наследници на древните [[финикийци|финикийски общности]] (в [[Угарит]], [[Берит]], [[Бибъл]], [[Сидон]], [[Тир]], вкл. най-изявената - [[Картаген|картагенската]]), които по времето на [[зугот]]а и [[Хасмонеи]]те приели юдаизма за своя [[религия]], изоставяйки старата си вяра във [[Ваал]], [[Молох]] и т.н. Още от времето на Картаген, този град-държава притежавал големи колонии и владения на Пиренейския полуостров където основно по времето на ислямските завоевания се установил центърът на тази общност - в [[Ал-Андалус]] и в частност в [[Гранада]]. }}
Макар и прогонени от Испания сефарадите запазват своя испанско-еврейски говор известен като ''джудезмо''[[ладино]]. Мнозина от тях запазват и собствените си имена които имат в Испания и Португалия. Често обичаите и традициите на сефарадите се различават от тези на другите евреи-особено на [[ашкенази]]те. Двете еврейски общности трудно комуникират през вековете и дори остават до голяма степен чужди помежду си. Сефарадите, приети сравнително добре в рамките на [[Османска империя|Османската империя]] попадат в един свят, доминиран предимно от [[ислям]]а. Изолацията от Европа на този свят се отразява и на развитието на сефарадските общности. Лидери на световното еврейство стават ашкеназите-евреи, населяващи Централна и Източна Европа.
 
Появата на модерния [[ционизъм]] не засилва автоматично интереса към сефарадите. Докато европейските евреи разбират [[ционизъм|ционизма]] като политическо движение, то сефарадите го разглеждат като творение на Провидението. Водени от идеализма си, хиляди сефаради напускат близкоизточните си родини и пристигат в [[Израел]]. Тук обаче те често са третирани като евреи "втора категория", зле заплатени, те обитават крайни и непрестижни квартали.
==Виж още==
* [[Изгонване на евреите от Испания]]
*[[Ашкенази]]
*[[Мизрахи]]
*[[Романьоти]]
 
 

Навигация