Луфтвафе: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
прийом
м (Замяна на файла „Logo_Luftwaffe.svg“ с Bundeswehr_Logo_Luftwaffe_with_lettering.svg)
м (прийом)
Луфтвафе е създадено официално на [[9 март]] [[1935]] г. като самостоятелен род войска с персонал 18 200 души. Главнокомандващ е райхсмаршал [[Херман Гьоринг]], по това време герой от Първата световна война, въздушен ас с 35 победи.
 
Луфтвафе натрупва първия си боен опит в [[гражданска война в Испания|гражданската война в Испания]], която се превръща в изпитателен полигон за немските самолети. 7000 доброволци от легиона „Кондор“ участват на страната на националистите на [[генерал]] [[Франко]]. В хода на военните действия се разработват много нови тактически приомиприйоми.
 
Човешките ресурси на Луфтвафе нарастват от 600 000 души в началото на [[Втора световна война|Втората световна война]] на 1 100 000 в края на 1942 г. Но по-късно поради липса на гориво и резервни части за самолетите част от персонала е изпратена да воюва в така наречените полеви дивизии (Luftwaffen-Felddivisionen). С напредването на войната се налага все повече сектори на фронтовете да се обслужват от все по-малко самолети, пилотирани от недообучени летци. Поради липса на самолети, на гориво, а и на време задължителните часове за обучение на пилотите се намаляват от 260 през 1942 г. на 110 през 1943 г., а накрая на 50 през 1944 г.

Навигация