Разлика между версии на „Писател“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на Riyan Mustafa (б.), към версия на Drzewianin
(Barbara aj thehetwasMichael kissing we sbaeud questions akathe rightvideogamest'stohelptherightnowquite ahavebeenabletodo Iw)
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
м (Премахнати редакции на Riyan Mustafa (б.), към версия на Drzewianin)
[[Файл:ErnestHemingway.jpg|дясно|мини|[[Ърнест Хемингуей]] работи с [[пишеща машина]]]]
о в различните култури и различните епохи. Възможно е авторите на научни или журналистически статии също да бъдат наречени така, макар да е общоприето писатели да се наричат само авторите на [[художествена литература]]. Литературата е изкуство, което използва словото като инструмент, а писателят работи с този инструмент, за да го доведе до професионално и художествено ниво.
'''Писател''' e човек, който се занимава със създаването на писмени произведения, предназначени за обществена, а не лична употреба. Човек, който пише литературни текстове непрофесионално, в името на своя лична нужда, за която няма читатели и аудитория, се нарича [[графомания|графоман]]. За някои писатели това е [[професия]] и когато основната част от [[доход]]ите им идва от писането на литературни произведения, те обикновено са наричани „професионални писатели“. Като синоними могат да се използват ''[[автор]]'' или ''литератор'', макар значението им да не съвпада напълно със значението на думата. Така например автор има малко по-широк смисъл и се използва за предаване на юридическа отговорност.
 
оТрябва да се отбележи също така, че понятието писател е нееднозначно в различните култури и различните епохи. Възможно е авторите на научни или журналистически статии също да бъдат наречени така, макар да е общоприето писатели да се наричат само авторите на [[художествена литература]]. Литературата е изкуство, което използва словото като инструмент, а писателят работи с този инструмент, за да го доведе до професионално и художествено ниво.
 
Писателите използват писменото слово, за да комуникират [[идея|идеи]]. Те създават различни форми на [[литература|литературно изкуство]] и [[творчество]] като [[роман]]и, [[разказ]]и, [[поезия]], [[пиеса|пиеси]], вестникарски статии, [[сценарий|сценарии]], [[пътепис]]и или [[есе]]та. Висококвалифицираните писатели са в състояние да използват език, който допринася съществено за обогатяване на [[култура]]та на едно общество<ref>Magill, Frank N. (1974). Cyclopedia of World Authors. vols. I, II, III (revised ed.). Englewood Cliffs, New Jersey: Salem Press. pp. 1–1973.</ref>

Навигация