Разлика между версии на „Аполо 16“

Направо към навигацията Направо към търсенето
69 байта изтрити ,  преди 5 години
редакция без резюме
м (форматиране: 8x дв. интервал, 5x интервали, 4x кавички, 2x нов ред, А|АБ, год.→г., дълго тире, заглавие (ползвайки Advisor.js))
'''Аполо 16''' е десетият пилотиран космически полет от програмата [[Аполо]] и петата мисия за кацане на [[Луна]]та.
 
По това време мисиите до Луната са вече рутинна за [[НАСА]] операция. Това е причината двата последни пилотирани полета Аполо 16 и [[Аполо 17]] да протекат изключително успешно, без каквито и да било технически или други проблеми. Мисията Аполо 16 продължава от [[16 април]] до [[27 април]] [[1972]] г. Тя е осъществена от екипаж в състав: командир - – [[Джон Йънг]], ветеран на НАСА, участвал в полета на [[Аполо 10]] до Луната; пилот на основния блок - – [[Томас Матингли|Томас „Кен“ Матингли]]; пилот на лунния модул - – [[Чарлс Дюк]]. За място на прилуняването НАСА избира района на кратера Декарт. Това е единственото кацане на планински терен по време на лунните мисии. Кратера Декарт е избран специално от геолозите, за да могат да бъдат сравнени образци от почвите на лунните планински терени с тези от лунните морета, където се извършват останалите кацания. [[Джон Йънг]] и [[Чарлс Дюк]] извършват успешно кацане в указания район.
 
За три излизания на лунната повърхност (общо 20 часа и 14 минути), двамата събират 95,2 [[кг]]. лунни образци и изминават със специален [[Лунар Роувър|автомобил-луноход]] 27 [[км]]. Недалеч от мястото на прилуняването Йънг монтира камера и пасивни сеизмографи за изучаване на магнитното поле на Луната и извършване на астрономически наблюдения в ултравиолетовия диапазон. Той открива стъклено парче с тъмнозелен цвят и с недокрай изяснен произход, което до момента се съхранява в музея на НАСА, в гр. [[Хюстън]], щата [[Тексас]], [[Съединени американски щати|САЩ]]. На лунохода е установена дистанционноуправляема камера, която предава на живо, за първи път, обратния старт на лунния модул.
 
<gallery>
Image:Apollo 16 Launch — GPN-2000-000638.jpg|Старт на Аполо 16
Image:John_W._Young_on_the_Moon.jpg|Йънг на повърхността на [[луна|Луната]]
Image:Apollo 16 LM Orion.jpg|Йънг работи до [[Лунар Роувър|автомобила-луноход]] и лунния модул

Навигация