Разлика между версии на „Заратустра“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
в.--->век
(ирански с източник)
м (в.--->век)
За Зороастър (Заратустра) се приема, че е автентична историческа личност, но периодът, в който е живял, остава неясен. Поради разминаването между историческата фактура и езотеричната традиция, някои учени (историци и теолози) предполагат различни хронологични варианти за живота му в твърде широкия период между 18 и 6 век пр.н.е. Група учени се опитват да конкретизират Зороастър, като поставят неговия живот около 1200 г. пр.н.е.
 
Според посоченото обаче в летописите на т.нар. пехлавийската хроника, отразяваща писмено късната зороастрийска традиция, той се появява в двора на своя покровител Вищасп (представител на късната династия Кеаниди) на 42-годишна възраст и е живял 77 г. Тази поява се определя като 258 г. преди победата на [[Александър Велики]] над Дарий III (330 г. пр. Хр.) Проследяването на посочените стойности води към началната 588 г. пр. Хр., в която Зороастър е започнал своята дейност във владетелския двор. Такава ориентация позволява да се изгради предположението, че исторически [[пророк]]ът е живял някъде между средата на VII и средата на VI в.век пр. Хр., [[630]] – [[553]] г. пр. Хр.
 
Допълнителното объркване става поради факта, че в духовната практика името Заратустра (в други варианти '''Назаратус''') е използвано и от по-късни духовни водачи, които са се идентифицирали с първичния Заратустра. Пак според много по-късната традиция се счита, че пророкът е починал (загинал) в град [[Балх]], макар да има много исторически резерви и археологически неизвестни около това предположение. Най-старият археологически пласт в града е установен към VII в.век пр. Хр., което прави връзката Балх-Зороастър преди този период невъзможна.
 
Зороастър е бил неразбран и изгонен от своите родственици, т.е. във владението на кави Вищасп той е гост. Епичните материали разказват, че враговете на това владение, родствените сакски народи, наричани „турите с бързите коне“, достигнали до божествената ''хварна'' (предопределението за власт сред иранските народи), като го превзели. В тези събития се търси и смъртта на пророка.

Навигация