Разлика между версии на „Сапун“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
н. е. ---> н.е.; козметични промени
м (°C)
м (н. е. ---> н.е.; козметични промени)
{{без източници}}
[[КартинкаФайл:Handmade soap.jpg|thumbмини|Сапун]]
'''Сапун''' (от [[Латински език|лат]]. ''Sapo'') – [[повърхностно-активно вещество]], използвано като миещо средство. Обикновено в качеството на сапун се използват [[натрий|натриеви]] и [[калий|калиеви]] [[сол]]и на [[мастни киселини|мастните киселини]], представляващи твърда пластична маса. Според химичната класификация всяка сол на мастна киселина с метал се нарича сапун, което включва освен миещите средства и някои соли на [[алуминий]], [[хром]] и други метали с висши мастни киселини, използвани за смазочни материали (например [[грес]]).
 
== История ==
Налични са данни за използване на сапун още в древен [[Шумер]] и [[Вавилон]] (около 2800 г. преди н.е.). Описания на технологии за приготвяне на сапун са намерени в [[Месопотамия]] на глинени плочки, датирани приблизително към 2200 г. преди н. е. [[Древен Египет|Египетски]] папирус от средата на второто хилядолетие преди новата ера свидетелства, че египтяните редовно са се миели с помощта на сапун. Широко са се използвали подобни миещи средства и в [[Древен Рим|Древния Рим]].
 
В [[Европа]] и [[САЩ]] непрекъснатият процес на варене на сапун се появява в края на 30-те години на ХХ век заедно с непрекъснатия процес на [[хидролиза]]та на [[мазнина|мазнините]] от вода и пара с високо налягане.
 
=== Горещ процес ===
В горещия процес натриевата основа и мазнините се варят заедно при 80–100  °C, докато се получи осапунване, което производителят може да определи на вкус. След това горещият сапун се слага в отливка.
 
=== Студен процес ===
При студения процес производителят определя по таблица колко натриева основа трябва да ползва. Ако се прекали с натриевата основа, сапунът може да причини изгаряне на кожата. Но ако няма достатъчно основа, сапунът ще е мазен. Повечето производители ползват натриева основа с концентрация между 4 и 10%, в зависимост от вида на произвеждания сапун.
 
Натриевата основа се разтваря във вода. След това маслата се нагряват или разтопяват. След като двете фази се охладят поотделно до 37–43 °C с не повече от 5,5  °C разлика, те вече могат да се смесят. След много бъркане сместа става на пудинг.
 
Миризми и билки се добавят с лека следа, когато сместа започва да се втвърдява.

Навигация