Четвърти вселенски събор: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
→‎Решения: Премахнати повторения на думи (като като, беше беше) и поправени граматични грешки.
м (01 --> януари)
(→‎Решения: Премахнати повторения на думи (като като, беше беше) и поправени граматични грешки.)
 
== Решения ==
Съборът взима 30 решения, осъжда [[монофизитство]]то и определя догматично, че човешката и божествената страна на [[Исус Христос]] са неразделно свързани. Освен канонични правила, ХалидонскияХалкедонският събор подчинява монасите на местния епископ (4-то правило), заповядва се църковното имущество да се управлява от [[екином]]. По време на този събор, първият събор в Константинопол е признат за Втори Вселенски събор, като са приети само първите четири канона от този събор.
 
Съборът има общо 16 сесии, състояли се между 8 октомври и 1 ноември. На този събор, по време на 15-тата и 16-тата сесия, проведени на 31 октомври и 1 ноември, е приет 28 канон, според който катедрата на [[константинопол]]ския епископ става равнопоставена на катедрата на [[рим]]ския епископ, като на папата е гарантирано само почетно първенство. Това решение утвърждава църковнополитическия възход на катедрата на Новия Рим.
Папските легати протестират срещу 28 канон, тъй като папа Лъв I (440-461 г.) не им е делегирал правото да одобрят подобна стъпка, и тъй като това нарушава прерогативите на патриаршиите на Александрия, Антиохия и Йерусалим, които остават с по-малка власт и влияние от новия патриархат на Константинопол, което противоречи на каноните на Първия вселенски събор, състоял се в Никея през 325 г. След приключване на заседанията, съборът пише писмо до папа Лъв, в което го уведомява за случилото се на събора; благодари за изложението на вярата, съдържащо се в писмото на папата до събора; и го моли за ратификация на 28 канон на събора. Подобни писма до папа Лъв пишат и император Маркиан, както и константинополският патриарх свети Анатолий.
 
В отговор папа Лъв протестира много активно, анулира 28 канон и го обявява за недействителен, като като противоречащ на каноните на Първия вселенски събор. Папа Лъв пише още няколко подобни писма до император Маркиан, до императрица Пулхерия, и до патриарх Анатолий. Папа Лъв ратифицира всички декрети на събора, които се отнасят до вярата. По този начин, първите шест заседания на събора са смятани за Вселенски, от където и самият събор бива бива причислен към Вселенските събори.
 
Император Маркиан от своя страна издава няколко едикта (на 7 февруари, 13 март и 28 юли 452 г.), с които потвърждава всички канони на събора в Халкедон и забранява по-нататъшното обсъждане на въпроси, отнасящи се до вярата. Въпреки многото противоречия, след Четвъртия Вселенски събор в Халкедон, вече започва да се говори за константинополския епископ като за патриарх.
Анонимен потребител

Навигация