Направо към съдържанието

Всеправославен събор (2016)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Всеправославен събор)
Митрополит Сава Варшавски, Патриарх Теодор II Александрийски, Патриарх Ириней Сръбски, Янис Амантидис, Патриарх Вартоломей I, Патриарх Теофил III Йерусалимски, Патриарх Даниил Румънски. 26 юни 2016 г. Ханя.

Всеправославен събор (с официално име – Свят и Велик Събор на Православната Църква[1]; на гръцки: Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας) – събор на предстоятелите и представителите на 10 от 14-те взаимнопризнати поместни православни църкви. Провежда се през юни 2016 г. в Колимвари, Крит, Гърция.

Последният всеправославен събор е Йерусалимският, на който над Божи гроб се потвърждава с Изповед на вярата – Символът на вярата, както и решенията на предходния Яшки събор, на който е обявено за ерес учението на вселенския патриарх Кирил Лукарис.

Идеята за свикване на Вселенски събор идва от Вселенската патриаршия още от 60-те години на XIX век във връзка с Българския въпрос и последвалата Българска схизма. На това се противопоставя Руската православна църква и начинанието се проваля, въпреки че само предстоятелите на четирите т.нар. гръцки православни патриаршески църкви по това време (Вселенска, Александрийска, Антиохийска и Йерусалимска), заедно с този на църквата на Гърция, все пак успяват да се обединят поместно и да обвинят българите във филетизъм.

След революциите в Русия през 1917 г. се провежда в Константинопол Всеправославна конференция през 1923 г., която не довежда до никакви последици. Патриарх Константин VII Константинополски предлага да се свика през 1925 г. нов вселенски събор в Йерусалим, но не получава практическа подкрепа от други поместни църкви.

През юни 1930 г. във Ватопедския манастир се провежда подготвителна среща за свикването на такъв събор, но и от тази среща не последват последици.

След края на ВСВ, през 60-те години на XX век и в хода на подготовката на Втори ватикански събор, започват срещи в Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Женева, Швейцария за подготовката и нов вселенски събор след последните от XVII век. След промените в Централна и Източна Европа това става напълно реално, обаче Вселенската патриаршия влиза в спор с РПЦ за юрисдикцията над територията на Естония и до 2009 г. на практика нещата са стопирани.

Предварително решение и подготовка

[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално, в съответствие с решението взето на среща на предстоятелите и представителите на поместните православни църкви начело с Вселенския патриарх Вартоломей в периода 6 – 9 март 2014 г. в катедралата Свети Георги се решава да се свика такъв събор от Вселенския патриарх на Константинопол през 2016 г., ако нищо непредвидено не се случи. [2] За място на събора е определена църквата Света Ирина в Истанбул. [3] Въпреки това, през януари 2016 г., по настояване на Московската патриаршия, предвид рязкото влошаване на руско-турските отношения заради сваляне на руски Су-24 в Сирия [4][5], мястото е преместено за 16 – 27 юни 2016 г. на гръцкия остров Крит. [6][7]

На 1 юни 2016 г. тон за отказ от участие във вселенския форум дава БПЦ. Официално се изтъква неактуалния и незначим откъм теми дневен ред за такъв форум, както и недостатъчното време за предварителното съгласуване и подготовка му. БПЦ изтъква също като претекст необосновано високите финансови разходи за форума, напомняйки първостепенното значение на Диптиха с оглед историческата значимост и принос на кирилометодиевистиката към световната просвета, култура и цивилизация, т.е. мястото на историческата българска патриаршия трябва да е съгласно канона и предхождащия и исторически акт за това на Църковния събор в Лампсак. [8]

Решението на БПЦ е последвано от това на Антиохийската патриаршия, още повече че в юрисдикцията на последната бушува гражданска война в Сирия. Официално православните от Сирия изтъкват позицията на БПЦ и тази на РПЦ, вкл. някои нерешени стари спорове с Йерусалимската патриаршия. [9] На следващия ден и Сръбската православна църква призовава Фенер към здрав разум и отлагане на форума до изглаждане на възникналите противоречия. [10] На следващия ден, 10 юни 2016 г., и Светият Синод на Грузинската православна църква обявява единодушно отказ от участие във форума по доктринални причини. [11]

На 13 юни 2016 г. и РПЦ отказва участие във всеправославния форум. [12] Междувременно се припомня, че и митрополит на Румънската православна църква е призовавал Фенер към благоразумие, за да не се стига до безизходно положение и провал на подобен форум. [13] Още в хода на форума става безпощадно ясно, че цялото начинание на Фенер е пълен провал. [14] Първият папа йезуит Франциск призовава на 19 юни 2016 г. всички католици към молитва за успеха на първия от три века и половина всеправославен форум, и за първи път организиран от Фенер. [15] В предпоследния ден на форума участниците в него получават поздравления от 6000 ЛГБТ младежи с приветствие и напътствие да не забравят и зачитат и техните права като православни християни. [16]

 1. Message of the Primates of the Orthodox Churches. Виж 6-и „Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας θά συγκληθῇ ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου ἐν Κωνσταντινουπόλει ἐν ἔτει 2016, ἐκτός ἀπροόπτου“.
 2. Synaxis of the Primates of the Orthodox Churches (Phanar, March 6 – 9, 2014) Message
 3. Cобрание Патриархов в Стамбуле „Независимая газета“, 30 декември 2014.
 4. Last-minute politics overshadow historic pan-Orthodox council. Washington Post, 18 декември 2015 г.
 5. Patriarch of Moscow: pan-Orthodox Synod to be held in Crete
 6. В Женеве завершилось Собрание предстоятелей поместных Православных церквей. 28 януари 2016 г.
 7. Представителем Грузинской Церкви в секретариате Всеправославного собора будет митрополит Андриа // Представителем Грузинской Церкви в секретариате Всеправославного собора будет митрополит Андриа. Посетен на 25 юни 2017.
 8. Св. Синод предлага Всеправославният събор да се отложи. Ако това не стане, Българската църква няма да участва в него
 9. Антиохийската църква няма да участва в Събора, докато не се отстранят пречките за евхаристийно общение
 10. Сръбската църква предлага отлагане на Всеправославния събор
 11. Грузинската православна църква няма да участва във Всеправославния събор
 12. Руската православна църква се отказва от участие във Всеправославния събор[неработеща препратка]
 13. Отворено писмо до Негово Високопреосвещенство Теофан, от монаси на метрополията Молдова и Буковина през юни 2016 г. до Синода на Крит
 14. 15 – 4 = 0?
 15. Папа призвал молиться об успешном проведении Всеправославного собора
 16. Гейовете и лесбийките написаха писмо до Събора в Крит