Разлика между версии на „Платонизъм“

Направо към навигацията Направо към търсенето
196 байта изтрити ,  преди 1 година
м
редакция без резюме
м (Bot: Automated text replacement (-== препратки == +== Външни препратки ==))
м
'''Платонизмът''' е [[философия]]та на [[Платон]] и други философски доктрини, считани за нейни производни. Една от основните концепции на платонизмаПлатонизма е теорията за формите или идеите, според която предметите в реалността са само несъвършено отражение на истинската си нематериална същност. В по-тесен смисъл терминът може да бъде използван като [[платоновПлатонов реализъм]].
 
В по-тесен смисъл терминът може да означава учението на [[Платонов реализъм|Платоновия реализъм]] . Основната концепция на Платонизма е разликата между реалността, която е осезаема, но не е разбираема, и това, което е разбираемо, но недоловимо, за това разграничение [[Теория за формите]] е от съществено значение. Формите обикновено са описани в диалози като [[Федон]], [[Симпозиум]] и [[Държавата (Платон)|Държавата]] като перфектни прототипи, на които предметите в ежедневието са несъвършени копия . В [[Държавата (Платон)|Държавата]] най-висшата форма се определя като [[Формата на доброто]], източникът на всички други форми. В [[Софист]]ика еднаквостта и различието на формите са изброени сред изконните " Велики видове "„Велики видове“. През 3 век пр.н.е., Аркезилай приеприема [[Скептицизъм|Скептицизма]], който се превърнапревръща в основен принцип на училището до 90 г. пр. Хрн.е., когато [[Антиох от Аскалон|Антиох]] добавя стоици <!-- ? -->елементи, отхвърлени от скептицизмаСкептицизма, започва периода, известен като Среден платонизъм. През 3 век сл. Хр., [[Плотин]] добавя мистични елементи; така създава [[Неоплатонизъм|Неоплатонизма]] . ПлатонизмаПлатонизмът има дълбок ефект върху „Западната мисъл“, и много Платоническиплатонически понятия са приети от християнската църква, която разбира Платоническитеплатоническите форми като Божи мисли. [[Неоплатонизъм|НеоплатонизмаНеоплатонизмът]] има голямо влияние върху Християнскатахристиянската мистика на Запад, „Свети Августин“ и „Доктор на Католическата църква“ поставят основите на Западната християнска мисъл.
 
== Философия ==
Основната концепция е [[Теория за формите|Теорията за формите]]. Единственото истинско същество се крие в на основата на формите, на вечното, на неизменимото, на перфектните видове, чиито дубликати са несъвършени копия. Платонистите казват същото и за свойствата, например: в допълнение към всички красиви неща, има и красота, и в допълнение към всички тигри, има и свойството да бъдеш тигър. Всъщност, дори и когато не са налице примерпримери за свойството в реалностареалността, платонистите обикновено твърдят, че самото свойство съществува. Така например, според платонизма,Платонизма съществува свойство да бъдеш деветстотин-етажнадеветстотинетажна сграда, въпреки че няма такива неща като деветстотин-етажнидеветстотинетажни сгради. Тези свойства съществуват извън пространството и времето.
 
Множество обекти на чувство са въвлечени в постоянна промяна, като по този начин са лишени от истинско съществуване. [4] Броят на формите се определя от броя на универсални понятия, които могат да бъдат получени от конкретните обекти смисъл. Следният откъс може да бъде представител на Средния Платоновплатонов период, Метафизиката на Платонметафизиката и [[Платонова епистемология|Епистемологияепистемологията]] на Платон:
 
[Сократ:] "Тъй като красиво е противоположно по значение на грозното, те са две."
 
[Сократ:] "Тоест верни са справедливото и несправедливото, доброто и лошото, и всички форми. Всички от тях, сами по себе си' са едно, но тъй като те се проявяват навсякъде
 
във връзка с действия, тела и други, всички те изглеждат много."
 
[Главкон:] "Разбира се."
 
[Сократ:] "Какво ще кажеш за човек, който вярва в красивите неща, но не вярва красотата на тяхната същност, не е в състояние да последват онзи, който може да го доведе до знанието? Не мислиш ли, че той живее по-скоро в сън, отколкото в будно състояние? Не е ли това сънуване: дали заспал или буден, да мислиш, че даден образ е по-скоро свое подобие, отколкото нечие друго?"
 
който може да го доведе до знанието? Не мислиш ли, че той живее по-скоро в сън, отколкото в будно състояние? Не е ли това сънуване: дали заспал или буден, да мислиш, че даден образ е по-скоро свое подобие, отколкото нечие друго ?"
 
[Главкон:] '"Определено мисля, че този, който го прави сънува ."
(„Държавата“, Книга V, 475e-476d, превод G.M.A Grube)
 
Книга VI на [[Държавата (Платон)|Държавата]] идентифицира [[Формата на доброто]] като най-висшата форма, като причината за всички други идеи. Концепциите, получени от чувствата, никога не могат да ни дадат знанието за истинската същност, т.е. за формите. То може да бъде получено само чрез активността на душата в самата себе си, независимо от неприятностите и смущения на чувствата; тоест, чрез упражняване на разума. [[Диалектика]]та, като инструмент в този процес, ни води до познаване на формите, а накрая и до най-висшата – [[Формата на доброто]], първата наука. По-късно НеоплатонизмаНеоплатонизмът, започвайки с [[Плотин]], отъждествява добрата държава с т.нар. трансцендентна, абсолютна държава. Една от първите е хипотезата на [[Парменид]] (137с-142а).
 
Платоновата етика се основава на образуването на Доброто. Добродетелта е знание, признаването на върховната форма на Доброто. Тъй като в това познание трите части на душата са причината, духа, и апетита, всички те имат свои добродетели-мъдрост, смелост, и умереност. Това, което обединява другите добродетели, е добродетелта на правосъдието, от която всяка една част на душата, е ограничена в изпълнението на своята роля.
 
Платонизмът има дълбок ефект върху Западната мисъл. В много тълкувания на [[Тимей (диалог)|Тимей]], ПлатонизмаПлатонизмът представлява вечна вселена, за разлика от близката юдейска традиция, според която вселената е била създадена в историческото време, с непрекъснато записваната ѝ история. За разлика от [[Аристотелизъм|Аристотелизма]], ПлатонизмаПлатонизмът описва идеята, като предшестваща значението и идентифицира човека с душата. Много платонически понятия са запазени в Християнствотохристиянството.
 
== История ==
=== Академия ===
=== [[{{основна|Платонова академия|Академията]] ===}}
ПлатонизмаПлатонизмът първоначално се изразява в диалозите на [[Платон]], в които се използва фигурата на [[Сократ]], за да се изложат някои доктрини, които могат или не могат да бъдат подобни на мисълта на Сократ, учителятучителя на Платон. Платон предоставя неговите лекции в [[Платонова академия|Академията]], в произволен район, съдържащсъс свещена горичка извън стените на Атина. Училището продължава дейността си там дълго след смъртта на Платон. То е имало три периода: Стара, Близка и Нова академия. Главните фигури в Старата академия са племенника на Платон, който го наследява като ръководител на училището (до 339 г. пр.н.е.), и Хипократ (до 313 г. пр. Хрн.е.).
 
Около 266 г. пр. Хрн.е., Аркезилай става ръководител на Академията. Тази фаза, е известна като Близката Академияакадемия, със силно подчертан академичен [[Скептицизъм]]. Тя се характеризира със своите атаки срещу стоиците и утвърждаването на сигурност, на истината и познанието ни за него. Новата академиятаакадемия започва с [[Карнеад]] през 155 г. пр. Хрн.е. Тя все още е до голяма степен скептична, отрича възможността на познаването на абсолютна истина. Вярва се, че както Аркезилай, така и Карнеад са поддържали на истинскиистинските принципитепринципи на [[Платон]].
 
=== Среден Платонизъмплатонизъм ===
Около 90 г. пр. Хр,н.е. [[Антиох от Аскалон|Антиох]] от Аскалон отхвърля [[Скептицизъм|Скептицизма]], като начин по който Платонизма се слива с догмите на Аристотел и на много други стоици, за периода, известен като БлизкияБлизък Платонизъмплатонизъм. През този период Платоновитеплатоновите форми не са трансцендентни, но присъстват в рационалните умове и физическия свят е одушевено същество (Световната душа). Превъзходството в този период принадлежи на [[Плутарх]]. ЕклектичнияЕклектичният характер на Платонизма през това време е показан чрез включването му в Питагорейството (Нумениус от Апамеа) и в еврейската философия (Филон Александрийски).
 
=== Неоплатонизъм ===
През 3 век, [[Плотин]] преработва системата на Платон, така създавасъздавайки Неоплатонизма, в който Близкия платонизъм се слива с [[мистицизъмМистицизъм]] . На върха стои Доброто, като източник на всички неща. Той генерира от себе си, като че ли от отражението на собственото си същество, причина, ума, – където се съдържа безкрайният склад за идеи. Световната душа и копието на ума се генерират и съдържат в него, като умаумът сам по себе си съществува, представлява органи, чието съществуване се съдържа в световната душа. Следователно природата е цяло, надарено с живот и душа. Душата е прикована към значението. Тя копнее да избяга от оковите на тялото и да се върне към първоначалния си източник. Силата на философската мисъл е да се издигне над причината в състояние на екстаз, когато това може да бъде видяно, или да издигне първичното същество, чиято причина не можем да знаем. Постигането на съюза с Доброто или с Бог е истинската функция на човешкото същество.
 
Последователят на Плотин – Порфирий разработва системата в съзнателно противопоставяне на Християнствотохристиянството. Платоновата академия е възстановена по времето на най-известниятизвестния муѝ главаръководител – [[Прокъл (философ)|Прокъл]] (починал през 485 г.), известен като коментатор на писанията на Платон. Академията продължава дейността си, докато император [[Юстиниан]] не я затваря през 529 г.
 
=== Християнството и Платонизмаплатонизмът ===
ПлатонизмаПлатонизмът повлиява Християнството[[християнство]]то чрез Климент от Александрия, [[Ориген (платоник)|Ориген]] и [[Кападокийци|кападокийските]] отци. Св. Августин е бил силно повлиян от Платонизма, както и това, с което се е сблъскал в латинските преводи на Марус Викторин в делата на [[Порфирий (философ)|Порфирий]] и / или [[Плотин]] .
 
ПлатонизмаПлатонизмът е смятан за авторитетен през Средновековието и много платонически понятия са вече постоянни елементи на Християнствотохристиянството. ПлатонизмаПлатонизмът оказва влияние както върху Източния, така и върху Западния [[мистицизъм]]. В същото време ПлатонизмаПлатонизмът повлиява и различни философи. Въпреки че Аристотел става все по-влиятелен от Платон, през 13 век философията на Свсв. [[Тома Аквински]] в някои отношения все още е била фундаментално Платоноваплатонова.
 
С Ренесанса учените стават по-заинтересовани от самия Платон. През 16-ти,и и 17 век, както и 19 век в Англия, от идеите на Платон са повлияни много религиозни мислители. Православното протестантство в континентална Европа, обаче, не вярва в естествената причина и често е било критично към Платонизма.
 
ХристияноплатонизмаХристияноплатонизъм е термин, използван за обозначаване на дуализъм,дуализма в мненията на Платон и на Църквата (повлияна от Платонизма), който гласи, че духът е добро, а материята – зло. Според Методистката църква, ХристияноплатонизмаХристияноплатонизмът директно "противоречи„противоречи на библейския запис на Бог повика всичко, и така създаде добротодоброто“. "
 
== Модерен Платонизъмплатонизъм ==
Освен исторически, ПлатонизмаПлатонизмът произхожда от мислители, кактокато самиятсамия [[Платон]], Нумениус, Плотин, [[Августин Блажени|Августин]] и [[Прокъл (философ)|Прокъл]], а ние бихме искали да разгледаме теорията за абстрактните обекти в съвременния смисъл на думата. ПлатонизмаПлатонизмът е на мнение, че съществуват такива неща като абстрактни обекти – ето защо, когато един абстрактен обект е обект, който не съществува във времето и пространството, следователно е изцяло извън физическото и умствено. В този смисъл ПлатонизмаПлатонизмът изглежда съвременен.
 
Този Модерен платонизъм (понякога постановено „платонизма,“ с малка буква „п“, за да се разграничи от древните школи) е бил одобрен по един или друг начин от множество философи (повечето от които, се интересуват от философията и основите на логиката и математиката), включително [[Бернард Болцано]], [[Готлоб Фреге]], [[Едмунд Хусерл]], [[Бертран Ръсел]], [[Курт Гьодел]], [[Хилари Пътнам]] и други. Модерният платонизъм признава различни видове обекти, включително числа, комплекти, истински стойности, свойства, видове, твърдения и значения.
 
== Външни препратки ==
* [[Платонова академия]]
* [[Държавата (Платон)]]
{{философия-мъниче}}
 
[[Категория:Платонизъм| ]]

Навигация