Сръбски речник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сръбски речник
Српски рјечник
Srpski Rjecnik Cover.jpg
Автор Вук Караджич
Първо издание 1818 г.
Австрийска империя
Оригинален език сръбски
Жанр новосръбска лексика
Следваща 1852

Сръбският речник е изготвен от Вук Стефанович Караджич. Пълното му име е „Сръбски речник изтълкуван посредством думи на немски и латински“.

Първото издание на „Сръбски речник“ излиза през 1818 г. и съдържа 26 270 думи, които Вук е чул в народния говор. Вук Караджич започва да ги систематизира и оформя в речника още през 1815 г. по настояване на Йерней Копитар. Не е известно точно кога се е зародила идеята у Вук да създаде тази речник, но по неговите признания, още докато е работил като съдия в Смедеревския санджак си е записвал от време на време по някоя дума, която намирал за интересна. „Вуковият речник“ е най-важното произведение в последвалата т.нар. борба за езика, тъй като Вук иска сръбският книжовен език да е народния език, което и осъществява със своята „Граматика на сръбския език“, а и посредством второто издание на речника от 1852 г.

Непосредствено преди първото издание на своя речник, Вук Караджич излиза с „Граматика на сръбския език“ в която и осъществил своите гласови промени с акцентуването и която през 1824 г. е преведена на немски език от Якоб Грим.

Речникът е завършен две години, преди да бъде публикуван, но поради липсата на средства за издаването му, както и на съпротивата на митрополит Стефан Стратимирович, който съзира в намеренията на Вук Караджич дългата ръка на врагът на сръбската православна църква и бъдеща негова държава, и който според свещеника има за цел да започне да осъществява своите намерения с книжовна реформа асимилираща сърбите измежду останалите западнославянски народи на територията на Австрийската империя - главно католиците хървати със своя илиризъм.

Предговорът към речника е част от полемиката която Вук води и е адресирана до Милован Видакович и другите славяни и сърби, с които той дискутира по въпроса за т.нар. постфактум „вукова книжовна реформа“ дълго време. Атаките срещу прокарваната от Вук посредством речника книжовна реформа не спират дори и след периода 1847-1868 г., последната от които е приета в сръбската историография като годината на окончателната победа за Вуковата реформа. Започването на Вуковата реформа в малкото балканско османско васално княжество през 1847 г., е възнаградено от Австрийската империя със създаването на друга автономна територия на отсрещния бряг на Дунава - Войводство Сърбия и Тамишки Банат.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]