Ставрос Баретис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ставрос Баретис
Σταύρος Μπαρέτης
гръцки революционер

Роден
1885 г.
Починал
12 март 1912 г. (27 г.)

Ставрос Баретис (на гръцки: Σταύρος Μπαρέτης) е гръцки революционер, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ставрос Баретис е роден в 1885 година в солунското село Балевец, тогава в Османската империя, днес Колхико, Гърция. Присъединява се към гръцката пропаганда и в 1906 година влиза в четата на Яни Рамненски, която действа срещу българските чети на ВМОРО в района на Богданската планина, Нигритско и Круша.

След Хуриета в 1908 година се легализира в Солун, но заминава за Атина поради преследвания от страна на младотурците заедно с Атанасиос Ставрудис. Тъй като Македонският комитет в Атина е информиран, че князът на остров Самос Андреас Копасис е с протурски настроения, е взето решение да бъде ликвидиран. По този повод Ставрудис и Баретис се срещат с лидера на самоската опозиция Темистоклис Софулис, за да организират убийството на Копасис.[1] Заминава за Самос със Ставрудис, където са подпомогнати от адвоката Маниатис. На 9/22 март 1912 г. в Като Вати убиват Копасис. Баретис е ранен по време на атентата от османски жандармеристи, но въпреки това с помощта на местни жители успява да избяга в манастира „Света Зона“. Там обаче е заловен от османците и убит.

На площада в Балевец, който е кръстен на него, е издигнат негов паметник.[2][3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония