Станислав Шушкевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Станислав Станиславович Шушкевич
Председател на Върховния съвет на Република Беларус
Мандат
25 август 1991 – 26 януари 1994
Предшестван от Николай Дементей
Последван от Мечислав Гриб

Роден
Починал
3 май 2022 г. (87 г.)
Партия КПСС (1968 – 1991)
БСДГ (1998 – )
Религия католик
Университет Беларуски държавен университет
Подпис Signature of Stanislau Shushkevich.png
Станислав Станиславович Шушкевич в Общомедия

Станислав Станиславович Шушкевич (на беларуски: Станісла́ў Станісла́вавіч Шушке́віч) е беларуски политик и учен. Той е първият държавен глава на Република Беларус, служейки като Председател на Върховния съвет от 25 август 1991 г. до 26 януари 1994 г. Подписва разпадането на СССР и учредяването на ОНД. Привърженик на социалдемокрацията.

Шушкевич е член-кореспондент на Беларуската академия на науките, доктор по физика и математика, носител на различни държани награди, професор и автор на множество книги, статии и изобретения.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Станислав Шушкевич е роден на 15 декември 1934 г. в Минск. Родителите му са учители от селски семейства. Баща му е арестуван през 1930-те години и освободен от затвора през 1956 г. Майка му е полякиня, като родът ѝ има шляхтички (благородни) корени.

В началото на 1960-те години Шушкевич работи като инженер в завод за електроника, където обучава Лий Харви Осуалд на руски език.[1] През 1976 г. сключва брак с Ирина, от която има син Станислав и дъщеря Елена.[2][3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Математика“         Портал „Математика          Портал „Физика“         Портал „Физика          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Беларус“         Портал „Беларус          Портал „Съветски съюз“         Портал „Съветски съюз