Стефан Огнянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стефан Огнянов
български политик, бивш кмет на Русе
Роден
Починал
1940 г. (74 г.)
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България
Политика
ПартияНародна партия

Стефан С. Огнянов е български политик, бивш кмет на Русе.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден през 1865 г. в Котел. След Освобождението завършва политехника в Прага. През 1888 г. следва курса по приложна и експериментална химия в „École de chimie“ в Женева, а след това е назначен за учител в Русенската мъжка гимназия. В периода 1898 – 1899 е неин директор.

Кметски мандат[редактиране | редактиране на кода]

В резултат на проведените за първи път по пропорционалната система избори на 16 октомври 1911 г. е избран многопартиен общински съвет. Той е утвърден с царски Указ № 604 от 15 ноември същата година. В първото му заседание от 26 ноември за кмет е избран представителя на коалицията на Народната и Прогресивнолибералната партия Стефан Огнянов (народняк).

Това ръководство и лично кметът правят много по въпроса с електрификацията на града. Чрез търг е определена виенската фирма „Сименс-Шукерт“ да достави нужните машини за оборудване на проектираната градска електроцентрала. Търгът е утвърден със седеммесечно закъснение, поради неудовлетворените лични интереси на някои общински служители, ангажирани с конкуренцията на спечелилата търга фирма. Балканските войни от 1912 – 1913 г. затрудняват много работата на местното самоуправление. Сключва се 300 хил. заем за подпомагане на бедните войнишки семейства. Русе е първа от големите градски общини която започва тази инициатива.

Войните не попречват върху стопанското развитие на града. Индустриализацията не намалява своите темпове, разрастват се банковото дело и търговията. Поради липсата на финансови средства няма значителна строителна дейност от страна на общината. Прави се повече за утвърждаване на културния престиж на Русе. Кметството подкрепя според възможностите си материално и морално читалищното дело, музикалните самодейни групи, осигурява салони за кинематографските прожекции. Специално внимание се отделя на Градската библиотека и Градския театър.

Една от големите заслуги на кмета е създаването на Общинския магазин в началото на 1915 г. Той се превръща в снабдително-търговски отдел на общината и изиграва много голяма роля за социалното подпомагане на русенското гражданство в трудните за града и държавата години.

Стефан Огнянов подава оставка на 19 май 1915 г. като кмет поради това, че е привлечен под съдебна отговорност за манипулации по провеждането на търга за електрифицирането на града в интерес на отделни лица и фирми. Умира през 1940 г. в София.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Иван Радков, Л. Златев, Русенските кметове (1878 – 2005 г.), Русе, 2005 г., с. 65 – 69.
Васил Кръстев Кмет на Русе (26 ноември 1911 – 20 май 1915) Иларион Буров