Странско

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Странско
Общи данни
Население 492 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 26,419 km²
Надм. височина 129 m
Пощ. код 6428
Тел. код 03933
МПС код Х
ЕКАТТЕ 69691
Администрация
Държава България
Област Хасково
Община
   - кмет
Димитровград
Иво Димов
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Странско
Филю Стоев
(ГЕРБ)

Странско е село в Южна България. То се намира в община Димитровград, област Хасково.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото датира от около 250 години. Старото име на селото е Гурбетито, преименувано през 1906 г.на Странско. Името на селото се е получило от изстрадалата съдба на жителите му, които са преселници гурбетчии от далечните покрайнини на България. Жителите на селото са преселници от района на Кукуш. Преселили са се най-вероятно през втората половина на 17 век след турските безчинства в района на Солун и Беломорска Тракия.

След опожаряването и обезлюдяването на градовете и селата, жителите побягнали и се преселили във вътрешността на България.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението изповядва християнска религия. Църквата в селото се нарича "Света Богородица", съградена е през 1853-1856 г. През 1873 г. е осветена от владиката Иларион Макариополски. Обявена е за паметник на културата. През 1872 г. в нея е се е състояло "Курбетско съзаклятие" – заклеване и преминаване в редовете на "верующите" == святото дело за свободата на България.== Пред иконата на Спасителя, под купола на кръста, всички дали дума за вярност пред революционния комитет "Атилци" на Стара Загора.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Данни за историята и етнографския бит на селото са съхранени в книгата "Миналото на Село Странско & Курбетското Съзаклятие" излязла от печат 2004 г. Село Странско е родното място на известния хореограф и изпълнител на народни танци Гьоко Гьоков. В селото има два певчески състава за автентичен фолклор, които участват в редица фолклорни изяви в цяла страна и печелят многократно призови места.

Други[редактиране | редактиране на кода]

До село Странско се намираше рудникът за лигнитни въглища "Здравец", който вече е съборен.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]