Сталево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сталево
Общи данни
Население 428 души[1] (15 юни 2021 г.)
19,1 души/km²
Землище 22,391 km²
Надм. височина 242 m
Пощ. код 6433
Тел. код 039342
МПС код Х
ЕКАТТЕ 68669
Администрация
Държава България
Област Хасково
Община
   кмет
Димитровград
Иво Димов
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Сталево
Панчо Панушев
(независим)

Сталево е село в Южна България. То се намира в община Димитровград, област Хасково.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сталево е заобиколено от три хълма. Най-малкият се казва Ерпеджик, по-големият се казва Чъплак, а най-големият се казва Хасар, който е за обявен исторически паметник на културата през 1968 година. На местността Хасара има стара тракийска крепост, наречена Милеона, с надморска височина 180 м. През 1230 г. цар Иван Асен II е избрал местността Хасара и е наблюдавал и ръководил битката при Клокотница. Оттам е виждал цялото бойно поле. Това е едно от най-големите поражения на Византия и извоюва победата за България, като в плен попада и самият епирски деспот кир Теодор Дука Комнин Ангел.

Хасара се състои от два хълма. Населението на селото и околните села ги наричат, „Големия Хасар“ и „Малкия Хасар“. На „Големия Хасар“ има тракийско светилище и останки от крепостта, също така има параклис „Св.40 Мъченици“, има поверие, че ако в него пренощува бездетна жена, до една година се сдобива с рожба. По надолу от върха на около петдесет метра има голям камък, наричан Казанчето или Крали Марковата стъпка. На него има издълбана дупка и прилича на казан, в която има вода, дори и в най-големите горещини тя не пресъхва и хората, които посетят това място, си вземат по малко и напръскват болните си места, защото била лековита. До нея има огромна стъпка на човек – казват, че Крали Марко е стъпил там и затова носи име Кралимарковата стъпка.

От 1906 г. до 1950 г. селото се казва Преслав. Сегашното му име идва от името на Сталю Георгиев Панев (Япончето), който е бил ятак на партизаните през 1923 г. По време на управлението на Александър Цанков (наричано от някои „белия терор“) при разпит в Борисовградската полиция (днес гр. Първомай) през 1925 г. е пребит от бой и след разпита умира от раните си.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Православие - Има голяма черква, построена през 1897 година от албански майстори и носи името „Св. Архангел Михаил“. Може да се каже, че в цялата община друга подобна няма. Построена е изцяло от големи каменни блокове и стоманени скоби. По времето на земетресението през 1928 г. в град Чирпан къщите, които не са строени от камък, са били почти разрушени, тази огромна черква обаче не е помръднала. Нуждае се от частичен ремонт на покрива.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

По време на демокрацията се затвориха ТКЗС, Училище, Детска градина, шивашки цех, дом за деца и юноши, хлебарница, плеташки цех за кошове и чанти, два магазина, ресторант и най-големият дърводелски цех в общината и околията. Сега там има кметство, здравна служба, търговски комплекс, бистро, хранителен магазин, едно кафене, два магазина, читалище „В. Левски“, което е с 80-годишна история, поща и самостоятелна помпена станция за питейна вода. Селото разполага с жп спирка по линията Свиленград-Пловдив-София

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На могилата в селото се намира малък параклис, построен от селяните. Има легенда за тази могила, че Крали Марко е бил там и че е стъпил на един камък. Стъпката се вижда и днес на камъка-казанчето. Камъкът, наречен Кралимаркова стъпка, е на хълма Хасар, а на 50 метра по нагоре е тракийско светилище. Това са големи камъни, които се почитат и днес от местното население. Най-интересен е голям камък, под който се минава за здраве и щастие. Има поверие, че който е лош и грешен човек, камъкът го затиска.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на 22 март се празнува празника на селото денят на Св.40 мъченици.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Сталево[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]