Твръдко I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стефан Твръдко I
босненски бан и крал
Лични данни
Управление 13531391
Коронация 26 октомври 1377
Пълно име Стефан Твърдко I Котроманич
Други титли бан
Роден
Починал
Предшественик Стефан II Котроманич
Наследник Стефан Остоя Котроманич; Твъртко II
Семейство
Династия Котроманичи, Шубичи, Неманичи, Арпади
Баща Владислав Котроманич
Майка Елена Шубич
Брак Доротея Българска
Потомци Стефан Остоя /от устоя(вам)/ Котроманич; Твръдко II
Стефан Твръдко I в Общомедия

Твръдко I Котроманич или Стефан Твръдко I Котроманич е босненски бан и крал от 1377 година, когато над гроба на Свети Сава в Милешево приема името Стефан (името Стефан се носи от всички Неманичи включително търновския цар Иван Стефан по другото име на Самуил, който през 999 година поставя под скиптъра си Босна, като и всички наследници на босненския трон след Твърдко, до падането ѝ под османска власт задължително се именоват Стефан) [1] и новата кралска корона от папата. Това става възможно след смъртта на цар Стефан Урош през 1371 година, тъй като Неманичите остават без пряк наследник по мъжка линия. Под егидата на Твръдко се бият християнските сили в Косовската битка.

Твръдко е син на Владислав Котроманич и Елена Шубич. Баща му Владислав е кръстен както Стефан Владислав и Стефан Владислав II на името на цар Иван Владислав, тъй като по времето на комитопулите Босна и територията ѝ са част от Първата българска държава [1], чрез което черпи владетелски наследствени права. Владислав е внук по майчина линия на Стефан Драгутин и племенник на Стефан Владислав II. Твръдко е племенник на Младен III Шубич, който е женен за Елена Неманич, дъщеря на Стефан Дечански от Теодора Смилец, което сродява Твръдко, макар и косвено, по сватовска линия с Търновските владетелски династии Тертеровци (респективно Асеневци) и Смилецовци. Освен тази българска царска роднинска връзка, Твръдко е женен за Доротея Българска – дъщеря на цар Иван Срацимир.

При Твръдко I Котроманич средновековната Босненска държава достига най-големия си разцвет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Коледаров, Петър. Политическа география на средновековната българска държава. БАН, София, 1979/1989.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tvrtko I of Bosnia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Стефан II Котроманич Бан на Босна, Соли /от 1367/ и Усора, както и на Подринието /от 1367/ (1353 – 1377) Стефан Твръдко I
Стефан Твъртко I Крал на Сърбия, Босна и Приморието /от 1390 титула е крал на Сърбия, Босна, Далмация, Хърватия и Приморието/ (1377/1390 – 1391) Стефан Дабиша