Анна Басараб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анна Басараб
българска царица
Лични данни
Родена 14 в.
Влахия
Починала ?
Семейство
Брак Иван Срацимир
Потомци

Константин II Асен,
дъщеря

Доротея, кралица на Босна
Династия Басараби
Баща Николае Александру Басараб
Майка Клара

Анна Басараб, както и Анна Слава, е влашка принцеса и българска царица, съпруга на видинския цар Иван Срацимир.

Анна е дъщеря на влашкия велик войвода Николае Александру Басараб (1352-1364) от втората му съпруга — католичката Клара. От този брак Анна има по-малка сестра Анка, която пък е омъжена за Стефан Урош. Баща ѝ е брат на Теодора Басараб, първа съпруга на цар Иван Александър и майка на Иван Срацимир. Омъжва се за Иван Срацимир. По всяка вероятност бракът между Анна и Иван Срацимир е реакция и на развода между Иван Александър и Теодора Басараб и цели да отслаби позициите на новата търновска царица, покръстената еврейка. Не е известна ролята, която Теодора Басараб е изиграла за уреждането на брака между сина ѝ и племенницата ѝ, и дали той не е иницииран от самата нея. Очевидно и царица Елена не е била във възторг от постъпката и политиката на брат си, след като и тя омъжва сина си за сестрата на Анна.

Съвременен портрет на цар Иван Срацимир

След омъжването си за Иван Срацимир Анна Басараб се установява във Видин. Тя ражда на видинския цар две дъщери и един син:

През 1365 – 1369 Видинското царство е окупирано от Унгария, а царското семейство е държано в плен в Хумник, Хърватия, където всички са принудени да приемат католицизма. По-късно царското семейство е освободено, но в Унгария остават дъщерите на Анна. Едната скоро след това умира, а Доротея е омъжена за босненския бан, а по-късно и крал, Твърдко I.

Царица Анна е известна с това, че по нейна поръчка е съставен т.н. Видински сборник от (1359-1360). Царицата е католичка по рождение и не е известно дали в България е приела православието, но поръчаният от нея сборник, който съдържа жития само на православни светици, намеква, че царицата вероятно е приела православната вяра. В едно писмо до майка ѝ Клара от 1370 г. става ясно, че към датата на писмото, Анна отново била католичка.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]