Никола Александър Басараб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Александър Басараб
(Nicolae Alexandru Basarab)
Воевода на Влашко
Nicolae Alexandru.jpg
средновековна фреска
Лични данни
Управление 1352-1364
Коронация 1352
Починал
Погребан в манастир Негру Вода
Предшественик Басараб I
Наследник Владислав I
Семейство
Династия Басараб
Баща Басараб I
Майка Доамна Маргарета
Бракове Мария Лакфю
Клара от Дубока (католичка)
Маргит Дабкай
Потомци Владислав
Радo
Войслав
Елезабет
Анна (от втория брак)
Анка (от втория брак)
Никола Александър Басараб
(Nicolae Alexandru Basarab)
в Общомедия

Никола Александър Басараб е влашки воевода от 1352 г. до ноември 1364 г., като преди това е бил съвладетел на баща си Басараб I.

През 1359 г. той отделя от Търновската патриаршия влашката отвъддунавска архиепископия, вероятно в резултат от брака на цар Иван Александър с еврейката Сара (Теодора), която приема християнското име на неговата сестра и бивша българска царица Теодора Басараб.

По време на управлението си е подложен на натиск да признае сюзеренитета (васален статут) на Кралство Унгария, но в крайна сметка през 1354 г. му е призната титлата от Лайош I Велики срещу правото на Римокатолическата църква да установи мисии в княжеството му, както и срещу привилегията на саксонските търговци от Брашов (сасите) да продават руда във Влашко, без да плащат вносни мита. През 1355 г. Никола Александър и унгарския крал постигат окончателно помирение като влашкия воевода отстъпва на Унгария Турну Северин.

Две дъщери на Никола са в династични брачни съюзи южно от Дунава. Анна Басараб е омъжена за цар Иван Срацимир във Видин и е майка на последния български цар Константин II Асен, както и на баниса и кралица Доротея Българска на Кралство Босна. Анна Анка Басараб е омъжена за сестриния му племенник (по линия на търновския цар Иван Александър) - цар Стефан Урош.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • ((ru)) Constantin C. Giurescu, Istoria Românilor, vol. I, Ed. ALL Educațional, București, 2003.
  • ((ru)) Daniel Barbu, Sur le double nom du prince de Valachie Nicolas-Alexandre, Revue Roumaine d’Histoire XXV, no. 4, 1986
Басараб I Владетел на Влашко (1352 – 1364) Владислав I