Никола Александър Басараб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Никола Александър Басараб
( Nicolae Alexandru Basarab )
Воевода на Влашко
Nicolae Alexandru.jpg
средновековна фреска
Лични данни
Управление 1352-1364
Коронация 1352
Починал
Погребан в манастир Негру Вода
Предшественик Басараб I
Наследник Владислав I
Семейство
Династия Басараб
Баща Басараб I
Майка Доамна Маргарета
Бракове Мария Лакфю
Клара от Дубока (католичка)
Маргит Дабкай
Потомци Владислав
Радo
Войслав
Елезабет
Анна (от втория брак)
Анка (от втория брак)
Никола Александър Басараб
( Nicolae Alexandru Basarab )
в Общомедия

Никола Александър Басараб е влашки воевода от 1352 г. до ноември 1364 г., като преди това е бил съвладетел на баща си Басараб I.

През 1359 г. той отделя от Търновската патриаршия влашката отвъддунавска архиепископия, вероятно в резултат от брака на цар Иван Александър с еврейката Сара (Теодора), която приема християнското име на неговата сестра и бивша българска царица Теодора Басараб.

По време на управлението си е подложен на натиск да признае сюзеренитета (васален статут) на Кралство Унгария, но в крайна сметка през 1354 г. му е призната титлата от Лайош I Велики срещу правото на Римокатолическата църква да установи мисии в княжеството му, както и срещу привилегията на саксонските търговци от Брашов (сасите) да продават руда във Влашко, без да плащат вносни мита. През 1355 г. Никола Александър и унгарския крал постигат окончателно помирение като влашкия воевода отстъпва на Унгария Турну Северин.

Две дъщери на Никола са в династични брачни съюзи южно от Дунава. Анна Басараб е омъжена за цар Иван Срацимир във Видин и е майка на последния български цар Константин II Асен, както и на баниса и кралица Доротея Българска на Кралство Босна. Анна Анка Басараб е омъжена за сестриния му племенник (по линия на търновския цар Иван Александър) - цар Стефан Урош.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • ((ru)) Constantin C. Giurescu, Istoria Românilor, vol. I, Ed. ALL Educațional, București, 2003.
  • ((ru)) Daniel Barbu, Sur le double nom du prince de Valachie Nicolas-Alexandre, Revue Roumaine d’Histoire XXV, no. 4, 1986
Басараб I Владетел на Влашко (1352 – 1364) Владислав I