Теню Пиндарев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Теню Пиндарев
български художник – карикатурист
Роден: 7 април 1921 г.
Починал: 16 март 2010 г. (88 г.)

Теню Рашев Пиндарев е български художник-карикатурист. Роден е в Казанлък, където негов преподавател по рисуване е известният художник и хуморист Чудомир.[1] През 1946 година Пиндарев завършва специалност живопис в Художествената академия в класа на професор Илия Петров.[2] Още като студент започва да рисува и публикува дружески шаржове и карикатури на обществено-политическа, морално-естетическа и културна тематика. Между 1946 и 1981 година[2] работи като редактор във вестник „Стършел“, а след това е назначен за отговорен секретар на списание „Карикатура“.

Още от дипломирането си Пиндарев взима участие в общи художествени изложби, национални изложби на карикатурата, международни биеналета и пленери в Монреал, Маростика, Тренто, Беринген, Сан Антонио, Хавана, Москва, Берлин, Белград.

Освен в областта на карикатурата Пиндарев се изявява и като художник-илюстратор. Автор е на илюстрациите в книги като „Краят на едно детство“ от Тодор Харманджиев (1952), „Разкази и фейлетони“ от Илф и Петров (1961), „Шофьорът на началника“ от Черемухин (1964), „Тихо, кротко“ от Никола Ланков (1966) и др.[2]

Член е на Съюза на българските художници и Съюза на българските журналисти. Носител е на множество награди, сред които II награда на СБХ за графика през 1962 година, II награда за карикатура през 1969 година, орден „Кирил и Методий“ — II степен през 1971 и орден „Червено знаме на труда“ за 1981 година.[2]

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, български и чуждестранни галерии и частни колекции. През 2006 година в Софийската градска художествена галерия е организирана юбилейна изложба по повод 85-тата годишнина на художника.[3] През 2004 година Пиндарев е обявен за почетен гражданин на родния си град Казанлък.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Подписано от Теню Пиндарев“, интервю-портрет от Йорданка Трополова, сп. „Дипломатически преглед“
  2. а б в г Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 2, Издателство на БАН, София, 1986
  3. Архив на изложбите в СГХГ през 2006 година