Теодор Ушев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Теодор Ушев
български илюстратор и аниматор
Теодор Ушев 
Роден: 4 февруари 1968 г. (48 г.)

Теодор Ушев е графичен дизайнер, плакатист и аниматор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 февруари 1968 г. Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1995 г. в специалност Графичен дизайн в Художествената академия.

В България е известен главно с театралните си афиши от 90-те години на ХХ в.

Понастоящем живее в Монреал, Канада и в кинофестивалите, в които участва, представя тамошния Национален филмов борд.

От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон, Будапеща и много други.

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

Последните му анимационни творби - късометражните филми „Тауър Бауър“ („Tawer Bawher“, 2005), по музика на Георгий Свиридов, детският „Царица“ („Tzaritza“, 2006) и „Човекът, който чакаше“ („The Man Who Waited“, 2006), по текст на Кафка - печелят множество награди по света.

Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала Френската министърка на културата Орели Филипети казва: "Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013 година, дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран."

През 2013 г. филмът Gloria Victoria е обявен за най-добър анимационен филм на годината в анкета с участието на 15 водещи критици и фестивални директори. Gloria Victoria е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie awards за 2014 година.

През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието Dark Mirror: The Films of Theodore Ushev ("Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев") и е под редакцията на Том Максорли, изпълнителен директор на института.[1] [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. За филма Dark Mirror: The Films of Theodore Ushev на сайта на Канадския филмов институт. ((en))
  2. "В Канада издават книга за български аниматор", offnews.bg, 30 април 2014. ((bg))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]