Тинктура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тинктура, приготвена от кората на бяла върба и етанол

Тинктурата е алкохолен екстракт или разтвор от растителен или животински материал или от слаболетливо вещество, напр. йод. В алкохолната тинктура, екстрактът трябва да съдържа най-малко 25 – 60% етанол. Понякога и по-високи концентрации на алкохол (> 90%) се използват за направата на тинктури. В лекарствата на билкова основа, тинктурите са с различни концентрации на етанол, като 25%-овите са най-често срещаните.

Билковите тинктури не винаги използват етанол като разтворител. Разтворители могат да бъдат оцетът, глицеринът, диетиловият етер и пропиленгликолът, като не всички от тях могат да се използват за вътрешна консумация. Етанолът е отличен разтворител както за киселинни, така и за основни съставки. Тинктура, използваща глицерин, се нарича глицерит, но глицеринът обикновено е по-слаб разтворител от етанола. Оцетът, който е кисел, е по-добър разтворител за извличане на алкални компоненти, но е по-лош разтворител за киселинни компоненти.

В химията тинктурата е смес, в която алкохолът играе ролята на разтворител.

Примери за тинктури, които в миналото са се използвали в медицината:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tincture“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.