Тициано Феро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тициано Феро
италиански поппевец
Тициано Феро 
Роден: 21 февруари 1980 г. (35 г.)

Тициано Феро (на италиански Tiziano Ferro) e италиански попевец.

Tiziano Ferro е роден на 21.02.1980 в Латина (близо до Рим).През 2005 година се мести в Лондон. След постигнатите блестящи резултати в училище,Tiziano записва две различни специалности-една година инженерни науки,а по-късно информационни и комуникационни науки-и двете в Рим.Още по-добри са резултатите от заниманията му с музика-7 години класическа китара,1 година барабани и 2 години пиано.

Тициано Феро на концерт в родния си град

През 1996,когато е само на 16,влиза в местния госпъл хор,което му помага да подобри вокалните си умения и да опознае по-добре черната музика.

През периода ’96-’97 освен че е посветен на учението,Tiziano работи и като водещ в две от местните радиа.

През следващите две години-’97 и ’98 Tiziano участва в Академията Sanremo.Първата година е същинска катастрофа тъй като не стига по-далеч от първата седмица,докато през 1998 е сред 12-те финалисти.Изпълнението на Tiziano привлича вниманието на продуцентите Mara Majonchi и Alberto Salerno,които му предлагат да работят заедно.Опитват да работят с няколко аранжора,докато най-накрая откриват Michele Canova,който е единственият,който разбира и превръща идеите на Tiziano в търсене на звученето докато песните достигнат желаната от тях форма.През 1999 Tiziano взима участие в турнето на група Sottotono като беквокалист.

През 2001 Tiziano подписва договор със звукозаписната компания EMI и още през юли същата година реализира първия си сингъл,който носи заглавието “Perdono” и в порядъка на два месеца се озовава на върха на двете класации в Италия-тази за продажби и тази за излъчвания. Tiziano определя стила си като e-music-музика на новото хилядолетие и на интернет поколението.

Той е тежал 111 кг, когато е бил на 18 години! Тогава решил да промени живота си. Както самия той казва тези 111 килограма са причината за неговата несигурност в младежките му години. 7 години учи китара, една година барабани и две-пиано, а после се включва и в госпъл хор. Тициано решава да се пробва на доста популярния и у нас фестивал Сан Ремо, но без особен успех. Въпреки това младият изпълнител привлича вниманието на музикалните продуценти и след няколко години в търсене на собствен стил,през 2001 г. той подписва договор с EMI.

През 2002 г. се появява дебютният албум на Тициано “Rosso Relativo”. Песента “Perdono” става златна. След “Rosso Relativo” се появяват „111” и дует с британската певица Джамилия, написан специално за Олимпийските игри в Атина през 2004-та.

През 2006 г. Тициано Феро издава последния си засега албум “Nessuno e’ Solo”.Видеото към пилотния сингъл от него “Stop!Dimentica” е заснет в България. В края на април 2006 г. Тициано посети специално София за заснемането на клипа, което се състоя в Искърското дефиле и естествените декори на ТЕЦ „София”.

Феро пее на италиански, испански, английски, френски и португалски.

Негово хоби са рисуването и фотографията. ”Обичам да снимам градовете,които посещавам,местата,на които хората се събуждат сутрин, работят, хранят се, живеят, страдат, обичат се, заспиват, купонясват и се напиват”, споделя певецът за своята скрита страст. Освен това той събира модели на влакчета от 80-те. Харесва ръгби и волейбол. Той е избран за рекламно лице на Италианската асоциация на кръводарителите.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2002 г. - “Най-добър дебют” – Италиански музикални награди
  • “Най-добър дебют” - Festivalbar
  • 2003 г. - номинация “Най-добър дебют” – Латино Грами
  • номинация “Най-добър сингъл” - Грами – Германия
  • номинация “Най-добър дебют” – Грами - Швеция
  • 2004 г. - Най-добър италиански артист – Европейски MTV Награди
  • 2005 г. - номинация “Най-добър изпълнител” - MTV награди за Латино Музика

“Най-добър изпълнител” - Грами - Мексико

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]