Томас Уилям Рис Дейвидс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Томас Уилям Рис Дейвидс (р. 12 май 1843 – п. 27 декември 1922) е английски учен, специалист в езика пали и основател на дружеството за изучаване на палийски текстове.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Томас Уилям Рис Дейвидс е роден в Колчестър, Есекс като най-голям син на свещеник, а майка му водела неделното училище в неговата църква. Той решава да се посвети на гражданска кариера и изучава санскрит под ръководството на изтъкнатия учен от университета във Вроцлав Адолф Фридрих Стенцлер, като се издържа с уроци по английски.

През 1863 Рис Дейвидс се връща във Великобритания и след като взема държавните си изпити бива назначен в Шри Ланка (тогава Цейлон). Докато бил магистрат в град Гале при него донесли дело засягащо въпроси от църковния закон, той първо научил пали, тъй като доказателствата по делото били документи на този език. През 1878 той е назначен като помощник правителствен агент на областта Нурадхарупа с административен център Анурадхарупа. Губернаторът сър Хъркюлийз Робинсън бил основател на археологическата комисия от 1868.

Рис Дейвидс се включва в разкопките на древния синхалски град на Анурадхарупа, изоставен след нашествие през 993г. Той започва да колекционира ръкописи и надписи, а през 1870 – 1872 започва да пише серия статии за тях в цейлонския клон на списанието на кралското азиатско дружество. Той изучил местния език и отделял време на срещи с местните хора. Кариерата на Рис Дейвидс в гражданските служби внезапно е прекратена. Личностни различия с вишестоящия му господин Туинан водят до официално разследване, трибунал и освобождаване на Рис Дейвидс за лошо поведение.

След това той изучава право и за кратко го практикува, макар да продължава да публикува статии за надписите и преводите на Шри Ланка, изключително в 50-томната поредица „Свещените книги на Изтока” на Макс Мюлер.

От 1882 до 1904 Рис Дейвидс е професор по езика пали в лондонския университет, назначение, което не му носи фиксирана заплата освен хонорарите за лекциите. През 1905 поема ръководството на сравнителното религиознание в манчестърския университет.

Рис Дейвидс активно представя Тхеравада будизма и изучаването на пали в Британия. В сътрудничество с Азиатското дружество във Великобритания активно лобира правителството за увеличение на финансите за изследване на индийските езици и литература, използвайки всякакви аргументи колко това ще засили Британския контрол върху Индия. Изнася „исторически лекции” и пише статии издигащи расовата теория за общия арийски етнос свързващ народите на Британия, Шри Ланка и собствения род на историческия Буда в древни времена. Те са сравними с теориите на Макс Мюлер, но имат друга цел. Рис Дейвидс твърди, че бритите имат естествен „расов” афинитет към будисткото учение. Тази част от кариерата на Рис Дейвидс е противоречива.

През 1894 Рис Дейвидс се жени за Каралайн Огъста Фоли, бележит учен специалист в изучаването на пали. За разлика от съпругата си Рис Дейвидс е критик и опонент на теософията.

Томас Уилям Рис Дейвидс умира на 27 декември 1922 Чипстед, графство Съри.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]