Томас Уилям Рис Дейвидс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Томас Уилям Рис Дейвидс
Thomas William Rhys Davids
английски филолог
Роден
Починал
Чипстед, Съри, Англия

РелигияБудизъм
Националност Великобритания
Научна дейност
ОбластФилология, религиознание
Работил вМанчестърски университет
Лондонски университет
Известен сосновател на дружеството за изучаване на палийски текстове
Семейство
СъпругаКаралайн Огъста Фоли
Томас Уилям Рис Дейвидс в Общомедия

Томас Уилям Рис Дейвидс (на английски: Thomas William Rhys Davids, р. 12 май 1843 – п. 27 декември 1922) е английски учен, специалист в езика пали и основател на дружеството за изучаване на палийски текстове.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Томас Уилям Рис Дейвидс е роден в Колчестър, Есекс като най-голям син на свещеник, а майка му водела неделното училище в неговата църква. Той решава да се посвети на гражданска кариера и изучава санскрит под ръководството на изтъкнатия учен от университета във Вроцлав Адолф Фридрих Стенцлер, като се издържа с уроци по английски.

През 1863 г. Рис Дейвидс се връща във Великобритания и след като взема държавните си изпити бива назначен в Шри Ланка (тогава Цейлон). Докато бил магистрат в град Гале при него донесли дело, засягащо въпроси от църковния закон, той първо научил пали, тъй като доказателствата по делото били документи на този език. През 1878 г. той е назначен като помощник правителствен агент на областта Нурадхарупа с административен център Анурадхарупа. Губернаторът сър Хъркюлийз Робинсън бил основател на археологическата комисия от 1868 г.

Рис Дейвидс се включва в разкопките на древния синхалски град на Анурадхарупа, изоставен след нашествие през 993 г. Той започва да колекционира ръкописи и надписи, а през 1870 – 1872 започва да пише серия статии за тях в цейлонския клон на списанието на кралското азиатско дружество. Той изучил местния език и отделял време на срещи с местните хора. Кариерата на Рис Дейвидс в гражданските служби внезапно е прекратена. Конфликт с висшестоящия му господин Туинан водят до официално разследване, трибунал и освобождаване на Рис Дейвидс за лошо поведение.

След това той изучава право и за кратко го практикува, макар да продължава да публикува статии за надписите и преводите на Шри Ланка, изключително в 50-томната поредица „Свещените книги на Изтока“ на Макс Мюлер.

От 1882 до 1904 г. Рис Дейвидс е професор по езика пали в Лондонския университет, назначение, което не му носи фиксирана заплата освен хонорарите за лекциите. През 1905 г. поема ръководството на сравнителното религиознание в Манчестърския университет.

Рис Дейвидс активно представя Тхеравада будизма и изучаването на пали в Британия. В сътрудничество с Азиатското дружество във Великобритания активно лобира правителството за увеличение на финансите за изследване на индийските езици и литература, използвайки всякакви аргументи колко това ще засили Британския контрол върху Индия. Изнася „исторически лекции“ и пише статии издигащи расовата теория за общия арийски етнос свързващ народите на Британия, Шри Ланка и собствения род на историческия Буда в древни времена. Те са сравними с теориите на Макс Мюлер, но имат друга цел. Рис Дейвидс твърди, че бритите имат естествен „расов“ афинитет към будисткото учение. Тази част от кариерата на Рис Дейвидс е противоречива.

През 1894 г. Рис Дейвидс се жени за Каралайн Огъста Фоли, бележит учен специалист в изучаването на пали. За разлика от съпругата си Рис Дейвидс е критик и опонент на теософията.

Томас Уилям Рис Дейвидс умира на 27 декември 1922 г. в Чипстед, графство Съри.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]