Требенищки некропол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Требенищки некропол
Златна погребална маска от VI в. пр. Хр., открита в гроб I на некропола, Национален археологически музей, София
Златна погребална маска от VI в. пр. Хр., открита в гроб I на некропола, Национален археологически музей, София
Местоположение
North Macedonia relief location map.jpg
41.2058° с. ш. 20.7522° и. д.
Требенищки некропол
Местоположение в Северна Македония
Страна Флаг на Северна Македония Северна Македония
Археология
Вид Некропол
Период VII-IV век пр.н.е.
Требенищки некропол в Общомедия

Требенищкият некропол е важен археологически обект край охридското село Требенища, Северна Македония.

В некропола, който включва 56 гроба, са открити богати гробни дарове, сред които и златни маски, от желязната, архаичната и елинистическата епоха или от края на VII до края на IV век пр.н.е.

Откриване[редактиране | редактиране на кода]

Полковник Димитър Мустаков, охридският окръжен управител Евтим Спространов и други на археологическите разкопки на некропола, 15 юни 1918 г.

Находките от Требенища са открити през май 1918 година, когато българска военна част извършвала пътни работи около село Требенища и се натъкнала на античен гроб с много богат инвентар. Предметите били събрани и предадени на българската администрация в Охрид. За находката е съобщено в Народния музей – София, но военновременните условия не позволили веднага да се изпрати на мястото специалист археолог. Междувременно били открити още четири гроба, чийто инвентар също бил прибран от властите. По-късно правителството командировало в Охрид известния археолог Карел Шкорпил от Варненския музей. Той предприел нови разкопки на мястото заедно с Богдан Филов и открил още два гроба. Карел Шкорпил можал да събере само откъслечни сведения от откривателите за първите пет гроба, по които след това направил опис на находките и скици на разположението им. В резултат на разкопките продължили през 1930-1934, 1953-1954 и 1972 г. са намерени четири златни погребални маски и множество други предмети, съхранявани в музеи в София, Белград и Скопие[1].

Принадлежност[редактиране | редактиране на кода]

Някои учени виждат сходство на маските от Требенища с микенските от епохата на шахтовите гробници.[2][3] Дори след последвалите допълнителни открития учените все още спорят за произхода на погребаните в Требенище. Основните тези са, че некрополът е илирски[4] или тракийски,[5] докато в Северна Македония напоследък се твърди, че некрополът е античномакедонски.[6]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кузман, Паско. Уметноста на Требеништа, Скопје 1997, с. 3-5, 60 и др.
  2. Бонев, Александър. Ранна Тракия. Формиране на тракийската култура - края на второто - началото на първото хилядолетие пр. Хр., София 2003, Разкопки и проучвания кн. XXXI, с. 150.
  3. Κατσουλέας, Σταύρος Γ., "Τα επώνυμα της Βλάστης Κοζάνης", Β Συμπόσιο Γλωσσολογίας του Βορειοελληνικού Χώρου, Institute for Balkan Studies 159, Θεσσαλονίκη 1983.
  4. La nécropole archaïque de Trebenischte, Extr. de la Revue Archéo., janvier-avril 1934. Vulic (N.)
  5. The Cambridge ancient history: The fourth century B.C.
  6. WHO WERE THE AUTHORS OF THE TREBENIŠTE CULTURE AND THE GOLD FUNERAL MASKS, Nade Proeva, Ph.D.
     Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Македония“         Портал „Македония