Трентино-Алто Адидже/Южен Тирол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Трентино-Алто Адидже/Южен Тирол
Regione Autonoma Trentino-Alto Adige/Südtirol
Автономен регион със специален статут
Знаме на Трентино-Алто Адидже/Южен Тирол
Статистически данни
Зона: Североиточна Италия
Главен град: Тренто
Площ: 13 607 km²
Население: 1 021 857 (30 април 2009) души
Гъстота: 75 души/km²
Президент: Лоренцо Делаи (СТ)
Уебсайт: http://www.regione.taa.it
Провинции
Болцано
Тренто
Карта
Географско положение на Трентино-Алто Адидже/Южен Тирол

Трентино-Алто Адидже/Южен Тирол (на италиански: Trentino-Alto Adige, Трентино Алто Адидже, на немски: Trentino-Südtirol, Трентино-Сюдтирол, на реторомански: Trentin-Südtirol, официално название: Regione Autonoma Trentino-Alto Adige/Südtirol) е административен регион в Италия, който се ползва със специален автономен статут. Районът е откъснат от Австро-Унгария по силата на Сен-Жерменския договор през 1919 година.

География[редактиране | редактиране на кода]

Трентино-Алто Адидже (Трентино-Южен Тирол)е автономна област в Североизточна Италия, граничеща с Австрия и Швейцария. На площ от над 13 600 км² живеят над един милион човека. Релефът на областта е преобладаващо планински. Тук се простират Източните Алпи. Те са набраздени от многобройни долини, през които текат реки. Тази част на Италия е една от най-привлекателните туристически дестинации, където могат да се практикуват зимни спортове. Елегантният курорт Мадона ди Кампилио е прочут в цял свят. Тук се организират състезания то Световната купа по ски алпийски дисциплини. Богати и известни личности са построили великолепни ваканционни къщи в градчето. Другите ски курорти и писти не са така известни. Те са толкова многобройни, че имената им трудно могат да бъдат запомнени. Природните условия превръщат областта в идеално място за отдих. Умереният относително влажен климат се променя с увеличаването на надморската височина. Променя се и растителността. По върховете на планините властват вечни снегове и ледници. На такива внушителни гледки се възхищават посетителите на Националния парк "Стелвио".

История[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Селско стопанство : пшеница, лозарство, овощарство и зеленцукопроизводство (млечна промишленост), лесовъдство.

Промишленост : машиностроене (метални изделия, прецизна апартура), хранително-вкусова промишленост, дървообработваща (мебели), строителни материали (цимент), ВЕЦ

Туризъм : множество трасета за пешеходен туризъм

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]