Направо към съдържанието

Уикипедия:Мистификации и шеги/АИА/История на Букурещ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Влахо-българската грамота от 14 октомври 1465 година в която за първи път се третира румънската столица.
Бомбардиране на Букурещ на 4 април 1944 г.

Историята на Букурещ, столицата на Румъния, датира от ново време.

В историята на Влахия е прието Букурещ да се счита за главен град на страната от 1659 г. или от края на управлението на династията Басараб с последния им представител Михня III.

Първата памет за Букурещ от писмено сведение датира от 14 октомври 1465 г. в една влахо-българска грамота на Раду III Красивия, макар че в един акт на Влад Цепеш от 20 септември 1459 г. мястото само мимоходом е отбелязано с името си.

Легендата за основаването на града е предадена в една от първите истории на България от Блазиус Клайнер и гласи, че пастирът Букур се загубил в гъстата мъгла във влашката гора на мястото на Букурещ [1], но Господ чул молитвите му и мъглата се вдигнала. За благодарност Букур издигнал на мястото параклис.

Основна заслуга за издигането на селището има Мирчо V Чобан с Куртя Веке. През октомври 1595 г. по време на дългата война Букурещ е опожарен от изтеглящия се контингент на Синан паша. През XVI век градът е имал чаршия.

Матей Басараб има голяма заслуга за възстановяването на града, въпреки че през 1640 г. връща Търговище за главен град на Влашко. През 1650-те Букурещ преживява най-черните си дни в своята история по време на въстанието на сеймените и домобранците.

Георге Гика подема ново възстановяване на Букурещ, но през 1689 година по време на Голямата турска война в града влиза военен контингент на Свещената Римска империя и следва разграбване.

През фанариотския XVIII век Букурещ придобива ориенталски вид. През този период (1715-1821) най-голяма е градоустройствената заслуга на Александру Ипсиланти. През този период градът е многократно окупиран от чужди военни контингенти в хода на честите австро-руско-османски конфликти и сблъсъци.

Григоре IV Гика е първият влашки господар който предприема планови градоустройствени дейности. През 1831 г. е извършено първото преброяване на жителите на Букурещ. През 1834 г. е въведена официална номенклатура на градските улици, част от които са разширени, павирани и с изградена канализация. През 1830-те се оформя съвременния облик на града, но великият букурещки пожар на 23 март 1847 г., преди влашката революция, изпепелява 1850 сгради. [2]

След края на влашката революция (1848) започва оформянето на съвременния облик на града. С обединението на Влашко и Молдова Букурещ е избран за столица на Румъния. През втората половина на XIX век населението на Букурещ стремглаво се увеличава. Заради екстравагантната си архитектура и оживения културен живот Букурещ по и от това време често е наричан „Източния Париж“ или „Малкия Париж“.

През втората половина на XIX век Букурещ е координационен център в апогея на българското възраждане, завършило с освобождението на България.

  1. Често се предполага, че името произлиза от „бук“, но тази хипотеза няма тежест заради ниската надморска височина на мястото.
  2. Florian Georgescu, "Focul cel mare din martie 1847", in București: Materiale de istorie și muzeografie: VII, 1969, Muzeul de Istorie a Municipiului București

Външни препратки[редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата History of Bucharest в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​