Айк (ураган)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ураган Айк)
Jump to navigation Jump to search
Ураганът достига максималната си сила (сателитна снимка)

Ураганът Айк е 5-ят ураган от Атлантическия сезон на ураганите през 2008 г.

Формира се на 1 септември, на около 1600 километра западно от островите Кабо Верде в Атлантическия океан като тропическа депресия с ветрове около 55 км/ч. Ураганът се насочи на запад и на 7 септември връхлетя Бахамските острови и островите Търкс и Кайкос като ураган от 4 категория по скалата на Сафир-Симпсън с ветрове над 215 км/ч. Айк отне живота на над 140 души в САЩ, Куба, Доминиканската република и Хаити.

История на бурята[редактиране | редактиране на кода]

Движението на Айк

6 часа след формирането си, Айк увеличи силата си от тропическа депресия до тропическа буря. В периода 2-3 септември, тропическата буря се придвижваше на запад, като постепенно увеличаваше скоростта на ветровете си. Късно на 3 септември, на 1200 километра от остров Ангуила, Айк се превърна в ураган от 1 категория по скалата на Сафир-Симпсън. След 3 часа ураганът прерасна от първа в трета категория, като увеличи ветровете си от 130 на 185 км/ч. На 4 септември, отново за кратко време, Айк премина от трета в четвърта категория и достигна скорост на постоянните си ветрове от 230 км/ч. В периода 5-6 септември, започна до отслабва и от четвърта слезе до втора категория. Късно на 6 септември, Айк отново увеличи силата, за 6 часа прерасна от втора в четвърта категория и удари югоизточните Бахамски острови и островите Търкс и Кайкос с ветрове от 215 км/ч. На 7 септември, след като премина през Бахамите и Търкс и Кайкос като ураган от четвърта категория, Айк отслабна до трета и връхлетя източните части на Куба. Засегнати бяха също Хаити, Доминиканската република и щата Флорида. Ураганът прекоси Куба от изток на запад, отслабвайки от трета на първа категория и излезе в Мексиканския залив. Топлите води на залива дадоха още енергия на Айк и той отново прерасна във втора категория. С ветрове от 175 км/ч, ураганът удари крайбрежието на щата Тексас. След досега си със сушата, отслабна до ураган от първа категория, по-късно и до тропическа буря. На 14 септември Айк окончателно отслабна и изчезна.

Жертви и поражения[редактиране | редактиране на кода]

Смъртни случаи по страна
Хаити 74
Доминиканска република 1
Куба 7
САЩ 61
Общо 143

Търкс и Кайкос[редактиране | редактиране на кода]

Островите Търкс и Кайкос бяха засегнати от бушуващия с над 215 км/ч Айк. 80% от къщите на остров Голям Търк бяха разрушени. След като удари островите, ураганът отслабна до трета категория и се насочи към източна Куба. Всички сгради на островите имат някакви повреди, а загубили домовете си са над 750 души.

Остров Хаити[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че не премина директно през Хаити, страната беше серизоно засеганата от урагана. След като ураганът Хана взе над 500 жертви и разруши много сгради в Хаити и тропическата буря Фей и ураганът Густав също удариха страната, и Айк се стовари върху нея. Ураганът предизвика наводнение в северната част на страната. Последният останал мост в град Гонаивес беше срутен, забавяйки значително помощта в района на засегнатния град и предизвиквайки по-големи кризи в доставянето на храна и получаването на хуманитарна помощ. 75 смъртни случая бяха регистрирани в Хаити, повечето от които в района на град Кабарет, който беше унищожен напълно от наводнения и кални свлачища.

Ветровете на Айк предизвикаха един смъртен случай в Доминиканската република поради паднало дърво.

Остров Куба[редактиране | редактиране на кода]

Айк удари Куба като ураган от трета категория с ветрове от 190 км/ч. Над 1 милион кубинци бяха евакуирани на 7 септември, съобщиха властите. В град Баракоа са наблюдавани 7-метрови вълни. Разрушените къщи в града са над 200. Айк прекоси страната от изток на запад. В западните провинции бяха евакуирани 1,6 млн. души. Повишаването на нивото на водите и дъждовете доведоха до сериозно наводнение в западните части. Общо, жертвите на Айк в Куба са 7.