Усвояване на целината

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Усвояването на целина́та е комплекс от решения на ЦК на КПСС и действия за усвояване на целините (плородни необработвани земи) в слабонаселени райони на СССР през 1950-те и 1960-те години.

Кампанията засяга главно Казахската ССР, по-малко Руската СФСРПоволжието, района на Урал, Сибир, Далечния Изток), също и Украинската СФСР.

Кампания[редактиране | редактиране на кода]

Инициативата е подета от първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов. Основните поставени цели са пълно премахване на останали порядки от предболшевишкия период в земеделието и увеличаване на добива на зърно в СССР.

През 1954 г. ЦК на КПСС приема решение за „За повишаване на добива на зърно в страната и усвояване на целините и запустелите земи“. Комсомолът е натоварен със задачата да събере доброволци от съветската младеж, които на принципа на доброволен бригадирски труд да се включат в инициативата.

Общата площ на новите земи е 430 милиона декара (от тях на територията на Русия са 163 миллиона)[1].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Подвиг или ошибка?. // Российская газета, 13 март 2004. Посетен на 21 юни 2009.
     Портал „Икономика“         Портал „Икономика          Портал „Съветски съюз“         Портал „Съветски съюз          Портал „Казахстан“         Портал „Казахстан          Портал „Русия“         Портал „Русия          Портал „Украйна“         Портал „Украйна