Ферганска долина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сателитна снимка на Ферганската долина
Политическа карта

Ферганската долина (на персийски - пари (ангел) и хона (дом) ) е най-плодородна долина в Средна Азия. Заема главно територията на Узбекистан и малки части от териториите на Таджикистан и Киргизстан в подножието на планината Тян-шан . Това е също една от наи-гъсто населените области на средна Азия с население около 5 млн. души

История[редактиране | редактиране на кода]

На територията на Фергана са се запазили много паметници от миналото , развалини на древни крепости и градове. Представлявала географска и политическа цялост в продължения на хилядолетия. Още в древността тук имало около 70 населени места.Широко се развивали земеделието , овощарството , животновъдството и особено били известни конете отглеждани в тази долина. Наричали ги "небесни" коне. Добива ли се различни руди и метали . Изкустни маистори създавали красиви украшения от злато и сребро.

В долината по време на Персийската империя живели древните Саки . Тук Александър Велики основал наи-северният си град Александрия .

От 3 век.пр.н.е. до 3 век тук възниква и се рзвива държавно обединение Паргана със столица град Ерши, ограден и ъктрепен с мощни стени. След това се появили и други вжни градове като Гуйшан и Ючен.

След 3 век долината попада под властта на Кушанската империя . През 5 век Фергана влиза в състава на царството на Ефталитите. В края на 6 век тук властва Тюркският хаганат. През 8 век територията е завладяна от Арабския халифат. До 13 век се сменят различни арабски господари .

През 14 век в средна Азия нахлуват монголите и Фергана е влиза в пределите на империята на Тимур. През следващите векове се сменят различни монголски владетели и царства до 18 век.

През 18-19 век в долината отново се създава нвзависима държава на Кокандското ханство със столица град Коканд .

По-късно, през 1876 година влиза в състава на Руската империя , като част от Туркменското генерал-губернаторство с име Ферганска област . След години със създаването на средно азиатските републики долината се разделя между Таджикистан, Киргистан и Узбекистан .

География[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от областта е плодородна долина, със средна надморска височина от 400-500 m. На площ долината заема 77900 кв.км. Заобиколена е от високите планински вериги на Тяншан и Памир. През територията на Ферганската долина тече втората голяма река в Средна Азия - Сърдаря. Климатът е мек без тежки зими и без горещи лета.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]