Ферганска долина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сателитна снимка на Ферганската долина
Политическа карта

Ферганската долина (производно от Фергана, от персийски: пари – ангел; и хона – дом) е най-плодородна долина в Средна Азия.

Разположена е главно на територията на Узбекистан, както и малки части от териториите на Таджикистан и Киргизстан в подножието на планината Тяншан. Тя е сред най-гъсто населените области на Средна Азия с население около 5 млн. души

История[редактиране | редактиране на кода]

На територията на долината са се запазили много паметници от миналото, развалини на древни крепости и градове. Представлявала географска и политическа цялост в продължения на хилядолетия. Още в древността там имало около 70 населени места. Широко се развивали земеделието, (вкл. овощарството), животновъдството – особено били известни конете, отглеждани в тази долина, наричали ги "небесни коне". Добивали се руди на метали. Изкусни майстори създавали красиви украшения от злато и сребро.

В долината по време на Персийската империя живели древните саки. Там Александър Велики основал най-северния си град Александрия.

От 3 век.пр.н.е. до 3 век тук възниква и се развива държавно обединение Паргана със столица град Ерши, ограден и укрепен с мощни стени. След това се появили и други важни градове като Гуйшан и Ючен.

След 3 век долината попада под властта на Кушанската империя. През 5 век Фергана влиза в състава на царството на Ефталитите. В края на 6 век тук властва Тюркският хаганат. През 8 век територията е завладяна от Арабския халифат. До 13 век се сменят различни арабски господари.

През 14 век в средна Азия нахлуват монголите и Фергана е влиза в пределите на империята на Тимур. През следващите векове се сменят различни монголски владетели и царства до 18 век.

През 18-19 век в долината отново се създава независима държава на Кокандското ханство със столица град Коканд.

По-късно, през 1876 година влиза в състава на Руската империя, като част от Туркменското генерал-губернаторство с име Ферганска област. След години със създаването на средно азиатските републики долината се разделя между Таджикистан, Киргизтан и Узбекистан.

География[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от областта е плодородна долина, със средна надморска височина от 400-500 m. На площ долината заема 77900 кв.км. Заобиколена е от високите планински вериги на Тяншан и Памир. През територията на Ферганската долина тече втората голяма река в Средна Азия - Сърдаря. Климатът е мек без тежки зими и без горещи лета.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]