Фианит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фианит

Фиани́тът (наричан още кубичен цирконий) е скъпоценен камък, произведен в лабораторни условия чрез кристализация.

Представлява диоксид на циркония с кубическа кристална решетка, съкратено кубичен цирконий (от руски: кубический цирконий; от английски: cubic zirconia, CZ), стабилизиран с добавки на оксид на манган, калций и итрий. За оцветяване на безцветния диоксид на циркония в различни цветове се добавят преходни и редкоземни елементи. Тъй като кристалната му структура силно наподобява тази на диаманта, той е широко използван като негов синтетичен заместител. Свойствата му също се доближават до тези на диаманта: голяма твърдост (8,5 по скалата на Моос) и голяма специфична плътност (5,6 – 6). Показателят му на пречупване (2,17 – 2,18) също е близък до този на диаманта (2,417) и затова трудно могат да бъдат различени с просто око.

Името си фианитът е получил в чест на Физическия институт „Лебедев“ на Руската академия на науките (известен и със съкратеното си име ФИАН), където най-напред е синтезиран. Има си и други названия – джевалит и цирконит. Понякога го наричат „циркон“, но циркон, цирконий и фианит са три различни вещества.

Обикновено неголеми фианити се използват в бижутерията за контраст на прозрачността или за цвят на главната вставка (центъра на композицията).