Физалис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Физалис
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Картофоцветни (Solanales)
семейство:Картофови (Solanaceae)
триб:Physaleae
род:Физалис (Physalis)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Обхват на вкаменелости
Физалис в Общомедия
[ редактиране ]

Физалис (Physalis) е род растения от семейство Картофови (Solanaceae), отдел Покритосеменни, клас Двусемеделни.

Естествената страна на растението е топъл умерен и субтропичен климат. Плодовете са оранжеви и по големина, форма и структура приличат на малки доматчета, които обаче са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. Цветът е жълтеникав и наподобява този на петунията (Petunia). Растението е тревисто и височината му варира от 40 cm до 3 m и прилича на обикновения домат. Растението е популярно за украса. Самите цветове на растението са отровни.

Класическото растение е чувствително на замръзвания, но има една разновидност, която води началото си от южна ЕвропаPhysalis alkekengi, която презимува безпроблемно в цяла южна Европа до Китай. Тя се отличава по ярко червените си шушулки и тъмно оранжевите си до ярко червени плодове.

Пуска много дълбоки и разклоняващи се корени. За да се развие добре, Physalis peruviana изисква да е на слънце. Растението се чувства добре във всякакъв вид почви и дори в по-бедните на минерали и хумус. По време на растежа трябва да се полива обилно. По време на зреенето на плодовете и самото плодообразуване растението изисква по-суха почва. Плодът е сладък и сочен, леко кисел и много освежаващ. Според някои хора вкусът му се сравнява с този на малки сладки доматчета и ананас. 100 грама от плода съдържат около 130 калории. Плодът има високо съдържание на криптоксантин или витамин А. Използва се много в сладкарството за украса на торти, пудинги, кремове и мелби, както и в плодови салати. Може да се прибави в сладка и мармалади, както и да се изсуши като смокините, гроздето и кайсиите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]