Филип (син на Махата)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Индийските сатрапии“ на Царството на Александър. Филип управлява северната провинция със столица Александрия на р. Инд

Филип (на старогръцки: Φίλιππος, Philippos, † 326 или 325 пр.н.е.) е македонски офицер на Александър Македонски и сатрап на провинция Гандхара през 4 век пр.н.е.

Той е син на Махата и брат на Харпал. По времето на похода в Азия при боевете против аспасиите през 327 пр.н.е. той е офицер във войската на Птолемей I. След това в Таксила е назначен за сатрап на новообразувана провинция на изток от река Инд до река Хидаспес. След смъртта на Никанор († 326 пр.н.е.), 'hyparchos' на Гандхара (западно от Инд), в боевете против въстаналите асакени, Филип и Тириспис, сатрапът на Паропамисада, потушават въстанието. След това Филип получава управлението и на провинция Гандхара. Александър му оставя за сигурност всички тракийски групи и множество наемници. На юг провинцията му граничи с тази на генерал Питон. Двете провиции са най-източната част на Царството на Александър и двете са наричани „Индия“ и затова често са бъркани.

Филип управлява териториите севера на днешен Пакистан и изтока на днешен Афганистан. Той основава при вливаването на Акесинес в Инд град Александрия (днес Уч в Пенджаб) и на север градовете Александрия Буцефалия и Таксилес.

Филип е убит през 326 пр.н.е. или 325 пр.н.е. при въстание на оставените му наемници. В Гандхара е последван е от Оксиарт, тъстът на Александър Македонски. Северноиндийската провинция Александър дава на Евдем заедно с локалния индийски цар Таксил.

Според Дройзен Филип е вероятно баща на Антигон I Монофталм (царът на Азия), и е принц на Елимиотите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.