Франсис Бофорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Френсис Бофорт)
Направо към: навигация, търсене
Франсис Бофорт
учен, мореплавател
Франсис Бофорт 
Сър Франсис Бофорт
Роден: 27 май 1774 г.
Починал: 17 декември 1857 г. (83 г.)

Контраадмирал сър Франсис Бофорт (на английски: Francis Beaufort) е инженер-хидролог, служил в Британския кралски военноморски флот. Автор е на Бофо̀ртовата ска̀ла, измерваща силата на вятъра.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от френско протестантско семейство хугеноти, които бягат от Френските религиозни войни през ХVІ век.

Бащата му Даниел Аугустус Бофорт е бил протестантски свещеник в Наван, Ирландия и член на Ирландската кралска академия. Баща му създава и публикува нова карта на Ирландия (1792).

Бофорт е роден в Наван на 24 май 1774 г. Той се интересува и разбира от морски навигационни карти, живее и учи в Уелс и Ирландия докато навършва четиринадесет години. След това той напуска училище и се ориентира към мореплаването. Сър Бофорт се превръща във високо образован човек, общуващ с изтъкнати математици и учени като Джон Хершел, Джордж Еъри и Чарлз Бабидж.

Франсис Бофорт е добре осведомен колко важни са точните морски навигационни карти за мореплаването. Едва на петнадесет години той корабокрушира заради грешна карта. Най-големите постижения в живота му са свързани именно с морските навигационни карти.

Започвайки на търговски кораб на Британската източна индийска компания, Бофорт се издига по време на Наполеоновите войни до флотски курсант, до лейтенант (на 10 май 1796 г.) и до командир (14 ноември 1800 г.). Той служи на фрегатата от пети клас „HMS Aquilon“ по време на битката „Славният първи юни“. „HMS Aquilon“ спасява обезвредения кораб „HMS Defence“ и влиза в схватка с френския кораб „Impetueux“.

Докато служи на „HMS Phaeton“, Бофорт е лошо ранен, водейки опасна операция в Малага. Докато се възстановява, получава „частична“ пенсия от 45 паунда. Две години Сър Франсис помага и на доведения си брат Ричард Ловел Еджуърт да построи телеграфна линия от Дъблин до Голуей, за което отказва да приеме възнаграждение.

Сър Франсис Бофорт се завръща на редовна служба като капитан (на 30 май 1810 г.) в Кралския военноморски флот. Свободното си време прекарва в измерване на водни дълбочини, астронимически наблюдения с цел измерване на географска дължина и ширина, и измерване на брегови линии. Неговите проучвания са описани в нови морски навигационни карти.

Адмиралтейството дава на Бофорт възможността за пръв път да командва кораб „HMS Woolwich“. Също така му поставя задачата да започне хидрографско изследване на естуара на Рио де ла плата в Южна Америка. Експертите са впечатлени от проучването на Бофорт, а адмиралтейството смята труда му за изключителен.

Сър Франсис Бофорт умира на 17 декември 1857 г. на 83-годишна възраст в Хоув, Съсекс, Англия. Той е погребан в гробището на църква Хакни, град Хакни, Мидълсекс, Англия.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Франсис Бофорт е син на Даниел Аугустус Бофорт (1739 – 1821) и Мери Уоуър. Има 2 сестри – Франсес Ан Бофорт (1769 – 1867) и Хариет Бофорт.

Сър Бофорт има 2 брака, от които има 5 деца (сред тях е Емили Ан Бофорт, виконтеса Странгфорд).

Първо се жени за Алиша Магдалина Уилсън, дъщеря на капитан Лесток Уилсън, на 2 декември 1812 г. в църква „Сейнт Мери“, Лондон, Англия. Вторият му брак е с Онора Еджуърт, дъщеря на Ричард Ловел Еджуърт и Елизабет Снейд, на 8 ноември 1838 г. в Еджуъртстаун, графство Лонгфорд, Ирландия.

Скала на Бофорт[редактиране | редактиране на кода]

През 1806 г. сър Франсис Бофорт въвежда стандартна ска̀ла за измерване на силата на вятъра, варираща от 0 (за спокойно време) до 12 (за ураган). Всяка стойност в ска̀лата представя специфичен обхват от скорости на вятъра и описания на ефектите на на вятъра върху морската повърхност и върху напълно обурудвана военна фрегата от този период. Първоначално ска̀лата е развита като система за измерване на силата на вятъра без използване на инструменти. По-късно е модифицирана да показва описания на ефектите на вятъра и върху сушата. Ска̀лата все още е в употреба за същата тази цел и за да обединява различни компоненти от климатичното време (сила на вятъра, състояние на морската повърхност, наблюдаеми ефекти) в една обща картина.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) [1] — Биография
  • ((en)) [2] — Родословно дърво на семейство Бофорт
  • ((en)) [3] — Биография, информация за ска̀лата на Бофорт
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Francis Beaufort“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.