Френсис Бофорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Френсис Бофорт
учен, мореплавател
Френсис Бофорт 
Сър Френсис Бофорт
Роден: 27 май 1774 г.
Починал: 17 декември 1857 г. (83 г.)

Контраадмирал Сър Френсис Бофорт (на английски: Francis Beaufort 27 май 1774 - 17 декември 1852 г.) е инженер-хидролог, служил във Бритаския кралски военноморски флот. Бофорт е създател на Бофо̀ртовата ска̀ла, измерваща силата на вятъра.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Френсис Бофорт произлиза от френско протестантско семейство хугеноти, които бягат от Френските религиозни войни през 16 век.

Бащата на Сър Френсис Бофорт, Даниел Аугустус Бофорт, е бил протестантски свещеник в Наван, Ирландия, и член на Ирландската кралска академия. Баща му създава и публикува нова карта на Ирландия (1792 г.). Бофорт е роден в Наван на 24 май 1774 г. Той се интересува и разбира от морски навигационни карти, живее и учи в Уелс и Ирландия докато навършва четиринадесет години. След това той напуска училище и се ориентира към мореплаването. Сър Бофорт се превръща във високо образован човек, общуващ с изтъкнати математици и учени като Джон Хершел, Джордж Еъри и Чарлз Бабидж.

Френсис Бофорт е добре осведомен колко важни са точните морски навигационни карти за мореплаването. Едва на петнадесет години той корабокрушира заради грешна карта. Най-големите постижения в живота му са свързани именно с морските навигационни карти.

Започвайки на търговски кораб на Британската източна индийска компания, Бофорт се издига по време на Наполеоновите войни до флотски курсант, до лейтенант (на 10 май 1796 г.) и до командир (14 ноември 1800 г.). Той служи на фрегатата от пети клас "HMS Aquilon" по време на битката "Славният първи юни". "HMS Aquilon" спасява обезвредения кораб "HMS Defence" и влиза в схватка с френския кораб "Impetueux".

Докато служи на "HMS Phaeton", Бофорт е лошо ранен, водейки опасна операция в Малага. Докато се възстановява, получава "частична" пенсия от 45 паунда. Две години Сър Френсис помага и на доведения си брат Ричард Ловел Еджуърт да построи телеграфна линия от Дъблин до Голуей, за което отказва да приеме възнаграждение.

Сър Френсис Бофорт се завръща на редовна служба като капитан (на 30 май 1810 г.) в Кралския военноморски флот. Свободното си време прекарва в измерване на водни дълбочини, астронимически наблюдения с цел измерване на географска дължина и ширина, и измерване на брегови линии. Неговите проучвания са описани в нови морски навигационни карти.

Адмиралтейството дава на Бофорт възможността за пръв път да командва кораб "HMS Woolwich". Също така му поставя задачата да започне хидрографско изследване на естуара на Рио де ла плата в Южна Америка. Експертите са впечатлени от проучването на Бофорт, а адмиралтейството смята труда му за изключителен.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Френсис Бофорт е син на Даниел Аугустус Бофорт (1739-1821) и Мери Уоуър. Той има две сестри - Франсес Ан Бофорт (1769-1867) и Хариет Бофорт.

Сър Бофорт има два брака, от които има 5 деца (едно от тях е Емили Ан Бофорт, виконтеса Странгфорд). Първо се жени за Алиша Магдалина Уилсън, дъщеря на капитан Лесток Уилсън, на 2 декември 1812 г. в църква "Сейнт Мери", Лондон, Англия.

Вторият му брак е с Онора Еджуърт, дъщеря на Ричард Ловел Еджуърт и Елизабет Снейд, на 8 ноември 1838 г. в Еджуъртстаун, графство Лонгфорд, Ирландия.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Сър Френсис Бофорт умира на 17 декември 1857 г. на 83-годишна възраст в Хоув, Съсекс, Англия. Той е погребан в гробището на църква Хакни, град Хакни, Мидълсекс, Англия.

Скала на Бофорт[редактиране | редактиране на кода]

През 1806 г. сър Френсис Бофорт въвежда стандартна ска̀ла за измерване на силата на вятъра, варираща от 0 (за спокойно време) до 12 (за ураган). Всяка стойност в ска̀лата представя специфичен обхват от скорости на вятъра и описания на ефектите на на вятъра върху морската повърхност и върху напълно обурудвана военна фрегата от този период. Първоначално ска̀лата е развита като система за измерване на силата на вятъра без използване на инструменти. По-късно е модифицирана да показва описания на ефектите на вятъра и върху сушата. Ска̀лата все още е в употреба за същата тази цел и за да обединява различни компоненти от климатичното време (сила на вятъра, състояние на морската повърхност, наблюдаеми ефекти) в една обща картина.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) [1] — Биография
  • ((en)) [2] — Родословно дърво на семейство Бофорт
  • ((en)) [3] — Биография, информация за ска̀лата на Бофорт
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Francis Beaufort“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.