Халед Хосейни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Халед Хосейни
خالد حسینی
афганистански писател и лекар
Роден
4 март 1965 г. (58 г.)

Религияислям
Националност Афганистан
 САЩ
Учил вКалифорнийски университет, Сан Диего
Работиллекар, писател
Литература
Период2003 –
Жанровероман
Дебютни творбиЛовецът на хвърчила“ (2003)
Известни творби„Ловецът на хвърчила“ (2003)
Семейство
СъпругаРоя Хосейни
ДецаХарис и Фарах

Уебсайтkhaledhosseini.com
Халед Хосейни в Общомедия

Халед Хосейни (на английски: Khaled Hosseini; на персийски: خالد حسینی‎) е американско-афганистански писател (романист) и лекар от таджикско-пущунски произход.

Дебютната му книга „Ловецът на хвърчила“ излиза през 2003 г. и се превръща в международен бестселър, постигайки над 10 милиона копия, издаден в над 48 страни. Вторият му роман, „Хиляда сияйни слънца“, е издаден през май 2007 г. През 2008 книгата става бестселър в Обединеното кралство с над 700 хиляди продадени екземпляра. Издадена е в над 40 страни.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 март 1965 година в Кабул, Афганистан. Той е най-голямото от 5 деца в семейството – има 3 братя и сестра.

Родителите му са от Херат. Баща му е дипломат във външното министерство, а майка му е учителка по фарси в девическа гимназия. Семейството живее в богатия квартал Уазир Акбар Хан в образована, космополитна среда, където жените живеят и работят с равни на мъжете права. През 1970 г., след изпращане на баща му на работа в посолството на Афганистан, семейството му се мести в Техеран, Иран. През 1973 г. семейството се завръща в Кабул, където се ражда по-малък брат. През 1976 г. баща му получава ново назначение и семейството се премества в Париж, Франция.

След кървавия преврат през април 1978 г., когато Народнодемократичната партия на Афганистан (НДПА) идва на власт с подкрепа на СССР и военна намеса на Съветската армия в края на 1979 – началото на 1980 г., родителите му решават да не се връщат в страната си и искат политическо убежище от САЩ. Преместват се в Сан Хосе, Калифорния, където се установяват през 1980 г.

Джордж и Лора Буш с Халед Хосейни през 2007 г., Белия дом

Хосейни завършва гимназия в Сан Хосе през 1984 г. и се записва в Университета в Санта Клара, където завършва биология с бакалавърска степен през 1988 г. Следващата година се записва в медицинското училище на Калифорнийския университет в Сан Диего. Там става медициски доктор през 1993 г. Завършва специализация по вътрешни болести в медицинския център „Седарс-Синай“, Лос Анджелис през 1996 г. Практикува медицина като лекар интернист от 1996 до 2004 г.

Халед Хосейни става посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Работи за обезпечаване на бедстващите в Афганистан с хуманитарни помощи чрез Фондация „Халед Хосейни“. Идеята на Хосейни за фондацията е вдъхновена след пътуването му чрез Върховния комисариат на ООН за бежанците до Афганистан през 2007 г.

Живее в Северна Калифорния с жена си Роя и децата им Харис и Фарах.

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

Още като дете Хосейни изчита голяма част от иранската поезия, както и преводи на романи от ранга на „Алиса в страната на чудесата“ през „Двадесет хиляди левги под водата“ до криминалната поредица на Мики Спилейн за детектива Майк Хамър.

Спомените му от мирните времена в Афганистан: „Имам много скъпи и любими спомени от детството ми в Афганистан“, както и личният му опит с афганистанските хазари са показателни и довеждат до написването на първия му роман „Ловецът на хвърчила“. Един хазар на име Хосейн Хан работи за семейството му при престоя им в Иран. Когато Халед е в трети клас, той научава Хан да чете и да пише. Въпреки че взаимоотношенията му с Хосейн Хан биват по-скоро мимолетни и формални, Халед си спомня за тази връзка с носталгия и вдъхновен от това я изобразява в отношенията между Хасан и Амир в „Ловецът на хвърчила“. Част от действието в романа е взета от личния живот и преживявания на автора.

След посещението си в Афганистан и чутите истории авторът е повлиян и написва втория си роман „Хиляда сияйни слънца“.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • „Ловецът на хвърчила“ (2003) („The Kite Runner“) – история на едно малко момче Амир, по всякакви начини опитващо се да постигне близка връзка със своя баща, тормозено от натрапчиви спомени за жестоко събитие и бездействието си от своето детство. История за взаимоотношенията, за предателството, за вината, за изкуплението за живота в Афганистан. Действието се развива в Афганистан по времето на падането на монархията до свалянето на режима на талибаните, в Пакистан, във Фримонт, Сан Франциско. Засегнато е етническото напрежение между две от групите в Афганистан – хазари и пущуни, имигрантския опит на новодошлите в Америка и много други общочовешки теми и проблеми. Издадена е и аудио книга с прочит от автора. Направен е и едноименен филм през 2007 г.
  • „Хиляда сияйни слънца“ (2007) („A Thousand Splendid Suns“) – история на две афганистански жени, Мариам и Лайла, чийто живот и съдби се преплитат. История за живота на жените в Афганистан, за военните години и съдбите на мнозина, за безсърдечието, за благородството, за саможертвата, за любовта и за трудния избор. Очаква се заснемането на едноименен филм през 2009 – 2010 г.
  • „А планините ехтяха“ (2013) („And the Mountains Echoed“) – история за родители и деца, братя и сестри, братовчеди и приятели, за начините, по които членовете на едно семейство се подкрепят, нараняват, предават, почитат и жертват едни за други, за случаи, в които се изненадваме от постъпките на най-близките си хора в съдбовни моменти. Историята се развива в Кабул, Париж, Сан Франциско и гръцкия остров Тинос.
  • Sea Prayer (2018)

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]