Хачо Бояджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хачо Бояджиев
български режисьор
Роден
Починал
23 април 2012 г. (80 г.)

Уебсайт

Хачадур Кирилов Бояджиев (рожденно име Имре Соколов[1]) или просто Хачо Бояджиев е български телевизионен, театрален и кинорежисьор и генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) от 23 юни 1995 г. до 07 юни 1996 г.[2]

Бояджиев е известен като дългогодишен режисьор на празничните новогодишни програми на БНТ и на телевизионни театрални пиеси, сред които се откроява постановката на „Криворазбраната цивилизация“ по класическата пиеса от Добри Войников. Наричан е създател на българския мюзикхол.[източник?]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Макар по някои официални данни да е роден в София[2], според редица източници (включително позоваващи се на БНТ) е роден в Нови пазар[3][4][5][6][7][8].

В интервю по случай неговия 80-годишен юбилей (3 месеца преди смъртта му) той разказва как 12-годишен научава, че е осиновен. Всъщност е бил роден като извънбрачно дете на имигрирала 17-годишна унгарка от българина Димитър Соколов. Нейните родители налагат детето да бъде осиновено и 6-месечният Имре е даден на бездетното дотогава семейство на богаташа от арменски произход Кирил (Крикор) Бояджиев в Нови пазар, където отраства. След смъртта на баща му (1967) открива документ за своето осиновяване (издаден в Скопие) и среща рождената си майка[1].

Живее доста до 20-ата си година в Западна Европа и Америка[9], после записва (1951) и завършва „Математика“ в Софийския университет[1]. Завършва „Театрална режисура“ в НАТФИЗ през 1958 г. Защитава докторат по телевизионна и кинорежисура в Англия. Директор е на БНТ в периода 1993 – 1995 г.

В последните си години, до смъртта си, режисира предаването „Полет над нощта", излъчвано всеки петък срещу събота по БНТ 1, БНТ Свят и Военния телевизионен канал.

Комисията за разкриване на досиетата установява през 2008 г. неговата принадлежност към структурите на Държавна сигурност в периода 1958 – 1971 г. под псевдонима „Кръстю“[2].

Хачо Бояджиев има 2 разтрогнати граждански брака в България, както и 7 дъщери (включително 6 извънбрачни)[9].

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Избран е за академик от възстановената Българска академия на науките и изкуствата на 1 юни 2008 г.

През 2002 г. Стилиян Иванов прави филма „Незавършена история“ за Хачо Бояджиев, който се излъчва по БНТ.

След смъртта му емблематичното Студио 3 на БНТ е кръстено на негово име през 2016 г.

Телевизионен театър[редактиране | редактиране на кода]

Като режисьор[редактиране | редактиране на кода]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Като режисьор[редактиране | редактиране на кода]

Като актьор[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за