Направо към съдържанието

Хачо Бояджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хачо Бояджиев
български режисьор
Роден
Починал
23 април 2012 г. (80 г.)
Семейство

Уебсайт

Хачадур Кирилов Бояджиев (рождено име Имре Соколов[1]) или просто Хачо Бояджиев е български телевизионен, театрален и кинорежисьор и генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) от 23 юни 1995 г. до 07 юни 1996 г.[2]

Бояджиев е известен като дългогодишен режисьор на празничните новогодишни програми на БНТ и на телевизионни театрални пиеси, сред които се откроява постановката на „Криворазбраната цивилизация“ по класическата пиеса от Добри Войников.

Макар по някои официални данни да е роден в София[2], според редица източници (включително позоваващи се на БНТ) е роден в Нови пазар[3][4][5][6][7][8].

В интервю по случай неговия 80-годишен юбилей (3 месеца преди смъртта му) той разказва как 12-годишен научава, че е осиновен. Всъщност е бил роден като извънбрачно дете на имигрирала 17-годишна унгарка от българина Димитър Соколов. Нейните родители налагат детето да бъде осиновено и 6-месечният Имре е даден на бездетното дотогава семейство на богаташа от арменски произход Кирил (Крикор) Бояджиев в Нови пазар, където отраства. След смъртта на баща му (1967) открива документ за своето осиновяване (издаден в Скопие) и среща рождената си майка[1].

Живее доста до 20-ата си година в Западна Европа и Америка[9], после записва (1951) и завършва математика в Софийския университет[1]. Завършва театрална режисура в НАТФИЗ през 1958 г. Защитава докторат по телевизионна и кинорежисура в Англия. Директор е на БНТ в периода 1993 – 1995 г.

В последните си години, до смъртта си, режисира предаването „Полет над нощта", излъчвано всеки петък срещу събота по БНТ 1, БНТ Свят и Военния телевизионен канал.

Комисията за разкриване на досиетата установява през 2008 г. неговата принадлежност към структурите на Държавна сигурност в периода 1958 – 1971 г. под псевдонима „Кръстю“[2].

Хачо Бояджиев има 2 разтрогнати граждански брака в България, както и 7 дъщери (включително 6 извънбрачни)[9].

Избран е за академик от неправителствената организация Българска академия на науките и изкуствата на 1 юни 2008 г.

През 2002 г. Стилиян Иванов прави филма „Незавършена история“ за Хачо Бояджиев, който се излъчва по БНТ.

След смъртта му Студио 3 на БНТ е кръстено на негово име през 2016 г.

Телевизионен театър

[редактиране | редактиране на кода]
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за