Хенералифе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алхамбра, Хенералифе и Албайсин, Гранада
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъра314
РегионЕвропа и Северна Америка
МестоположениеИспания
Типкултурно наследство
Критерииi, ii, vi
Вписване1984  (8-а сесия)
Разширение1994
Алхамбра, Хенералифе и Албайсин, Гранада в Общомедия

„Ел Хенералифе“ (на испански: El Generalife; на арабски: Jannat al-'Arif‎) е лятната резиденция на султаните на Гранада от династията на Насридите. Разположен е на хълм, който се намира в съседство с хълма, на който е разположен дворецът „Алхамбра“, заедно с който, както и с квартала Албаисин, са включени като ансамбъл в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Паметник на ислямската ахитектура.

Дворецът „Хенералифе“ и градините към него са създадени по времето на султан Мухаммад III (1302 – 1309) и са преустроени малко по-късно при управлението на султан Исмаил I (1313 – 1324).

Комплексът се състои от
  • Двор на водните градини (Patio de la Acequia), в който се намира дълъг воден басейн, обграден от цветни лехи, фонтани и колони, и
  • Градините на султана (Jardín de la Sultana), за които се смята, че съхраняват в чист вид средновековния арабски стил на градините в Андалусия.

От двореца Хенералифе не са запазени значителни сгради и това е парк, свързан с Алхамбра чрез закрита алея, която прекосява дълбокия пролом, разделящ двата хълма.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]