Доняна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Доняна (национален парк))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Доняна
Wetlands in Donana.jpg
Информация
Местоположение Испания, автономна област Андалусия
Данни
Площ 543 km2
Създаден 1969 г.
Посетители 392 958 (2007 г.)
Уеб сайт Официален сайт
Доняна в Общомедия
Национален парк Доняна
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
El Acebuche 03.jpg
В регистъра 685
Регион Европа и Северна Америка
Местоположение Испания
Тип културно наследство
Критерии vii, ix, x
Вписване 1994  (18-а сесия)
Разширение 2005
Национален парк Доняна в Общомедия

Доняна (на испански: Parque Nacional y Natural de Doñana) е национален парк в автономна област Андалусия, Испания. Той е един от обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в Испания.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Доняна се намира в провинциите Уелва и Севиля, част от автономната област Андалусия. Територията на парка е 543 km², от които 135 km² са особено охраняема територия. Паркът заема основно крайбрежни гори, сладководни блата и дюни в района на устието на река Гуадалкивир в Атлантическия океан. Паркът е създаден през 1963 г. с цел опазване на невероятното разнообразие на животни (особено птици) и растения.

Опазване[редактиране | редактиране на кода]

През 1989 г. в околностите на националния парк е отредена територия, която служи за буферна зона и е обявена за природен парк под ръководството на регионалното правителство. През 1994 г. ЮНЕСКО, определя парка за част от световното наследство и го определя като биосферен резерват. Това е влажна зона с международно значение в списъка на Рамсарската конвенция.

Паркът се характеризира с огромно биоразнообразие уникално за Европа. Тук има голямо разнообразие от екосистеми, срещат се десетки видове европейски и африкански прелетни птици. Тук е място за зимуване на над половин милион прелетни водоплаващи птици. Срещат се още елен лопатар, западноевропейски благороден елен (Cervus elaphus elaphus), дива свиня, язовец, египетска мангуста, и застрашени видове като Орел на Адалберт и испански рис.

Камили[редактиране | редактиране на кода]

През 19-и и 20 век едно стадо от диви едногърби камили обитава района. Вероятно те са интродуцирани по времето на завладяването на Испания от маврите през 8 век. Възможно е и да са наследници на избягали от керван товарни камили въведени в района през 1829 г. от Маркиз де Молина.[1][2] През 1950 г. е имало само осем камили, които обаче са били застрашени от бракониери [3].

Екологични проблеми[редактиране | редактиране на кода]

Пилигрими[редактиране | редактиране на кода]

Паркът е част от маршрута на християнски поклонници, които ежегодно могат да достигнат до един милион. Това обаче оказва сериозно влияние на екосистемата.

Минно замърсяване[редактиране | редактиране на кода]

През 1998 г. парка претърпява екологична катастрофа в резултат на масивен разлив на метални отпадъци от резервоар на мина намираща се нагоре по течението на Гуадалкивир.

Въздействие на селското стопанство[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 г. Световния фонд за дивата природа предупреждава, че ягодовите ферми разположени около парка, в които се произвеждат 95% от испанските ягоди, заплашват да причинят катастрофални щети в резултат на изпомпването на подпочвените води и замърсяване на почвата и водите с пестициди.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Chapman, Abel. Wild Spain. London, Gurney and Jackson, 1893. с. 94–101.
  2. Chapman, Abel. Unexplored Spain. New York, E. Arnold, 1910. с. 275–282.
  3. Meissner, Hans Otto. Unknown Europe. London and Glasgow, Blackie & Sons, 1963. с. 100–124.