Хенри Хауърд, граф на Съри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хенри Хауард, граф на Съри
Английски поет
Хенри Хауард, граф на Съри 
Хенри Хауард, граф на Съри, худ. Ханс Холбайн, ок. 1542
Роден: 1517
Починал: 19 януари 1547
Лондон, Англия

Хенри Хауард, граф на Съри (на английски: Henry Howard, Earl of Surrey) (151719 януари 1547) е един от основателите на поезията на английския ренесанс, заедно със сър Томас Уайът.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Хенри Хауард е роден в Хъндсдън, Хертфърдшър, Англия, първият син на 3-ия херцог на Норфък Томас Хауард и втората му съпруга лейди Елизабет Стафърд (дъщеря на 3-ия херцог на Бъкингам, Едуард Стафърд), тъй че както по бащина (на Едуард I), така и по майчина линия е кралски потомък. Той е отгледан в Уиндзор заедно с незаконния син на Хенри VIII от Елизабет Блаунт Хенри Фицрой, херцог на Ричмънд. Те стават близки приятели, а по-късно Фицрой се жени за сестра на Хауард Мери. Той става граф на Съри през 1524 г., когато умира дядо му и баща му става херцог на Норфък.

През 1532 г. отива заедно с първата си братовчедка Ан Болейн, Хенри VIII и херцога на Ричмънд във Франция, където остава повече от година като член на свитата на френския крал Франсоа I. През 1532 г. Хенри Хауард се жени за лейди Франсис де Вер, дъщера на графа на Оксфорд Джон де Вер и графинята на Оксфорд Елизабет Тръсел. Те имат пет деца. През 1536 г. се ражда първия му син Томас (по-късно 4-ти херцог на Норфък), Ан Болейн е екзекутирана по обвинение в прелюбодеяние и измяна, а Хенри Фицрой умира на 17-годишна възраст и е погребан в един от домовете на Хауард, Тетфърдското абатство. През същата година Съри служи заедно с баща си в потушаването на бунта Поклонение по милостта Божия в Йоркшър, който се противопоставя на разрушаването на манастирите от Хенри VIII. Въпреки това обаче Хауард е обвинен от враговете на рода си семейство Сиймур, които са се сродили с краля чрез женитбата му за Джейн Сиймур след екзекуцията на Ан Болейн, че е подкрепял бунта, което води до затварянето му в Уиндзор през 1537 г., където пише известното си стихотворение Prisoned in Windsor (Затворен в Уиндзор), в което си припомня детските дни прекарани в Уиндзор. След смъртта на Джейн Сиймур друга братовчедка на Хаурд, Катрин Хауърд (впоследствие също екзекутирана), също се жени за Хенри VIII през 1540 г. и семейството си възвръща добрата воля на краля. Съри служи в походите в Шотландия (1542), Фландрия и Франция (1543-46) и се бие заедно с войските на Карл V, който иска да завладее Нидерландия. също е екзекутирана. През 1541 г. е направен Рицар на жартиерата. През 1542 и 1543 г. е затворен в затвора Флийт, първо заради свада с друг дворянин, а вторият път заради пиянски безредици по улиците на Лондон и счупване на прозорци. Той не остава дълго в затвора, но там съчинява Satire against the Citizens of London (Сатира срещу гражданите на Лондон).

Хенри Хауард, граф на Съри на възраст 29, 1546 г. (детайл)

През 1543 г. е ранен при обсадата на Монтрьой през 1545-46 г. е командир на гарнизона на Булон, победен е при Сент Етиен през 1546 г и е сменен от врага си лорд Хертфорд. Съри се връща в Англия през 1546 г. по което време Хенри VIII е близо до смъртта си и различни фракции се борят за влияние над наследника му, 9-годишния Едуард VI. Ако Хенри VIII не бе имал потомци бащата на Хенри Хауард би бил предполагаемия наследник и Съри неуместно намеква, че баща му трябва да стане протектор на младия крал. Семейство Сиймур използва този факт, за да подшушне на краля, че графът на Съри има планове да узурпира трона от невръстния му наследник. Съри се е възпротивил на женитбата на сър Томас Сиймур със сестра си Мери, овдовялата херцогиня на Ричмънд. Носят се също слухове, че има намерение да се ожени за дъщерята на Хенри VIII Мери и е посъветвал сестра си да стане любовница на краля. По време на процеса срещу него сестра му признава, че той все още е католик, което се използва в негова вреда. Съри е използвал гербът на Едуард I, който му се полага по наследство, но чиято употреба е забранена от Хенри VIII, освен от него лично, на щита си. Гербът, използван от Хауард е трябвало да е има означение, че е потомък на краля, но това означение липсва. По едно време той включва и предполагаемия герб на сър Ланселот (от Кръглата маса) в своя герб. [1] Той е осъден на смърт на 13 януари 1547 г. и екзекутиран на 19 януари 1547 г., последният човек екзекутиран по време на режима на Хенри VIII. Екзекуцията на баща му е насрочена за 29 януари, но той се спасява заради смъртта на Хенри VIII. Синът на Хенри Томас наследява херцогството на Норфък при смъртта на дядо му през 1554 г. Хенри Хауард е погребан във впечатляваща изобразена гробница от алабастър в църквата Св. Ангел Михаил във Фрамлингхам, Съфък.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Четиридесет стихотворения от Съри, включително Description and Praise of his love Geraldine' (Описание и възхвала на любимата си Джералдин) са публикувани в Tottel's Songes and Sonettes (1557) заедно с творби на сър Томас Уайът, в чиято памет публикува Epitaph on Sir Thomas Wyatt. Наред с Уайът Хенри Хауард е първият английски поет използвал сонетната стихотворна форма, заимствана от Петрарка. Той установява сонета в рима: abab cdcd efef gg, която по-късно се използва от Шекспир и става известна като Шекспиров или английски сонет. Хауард е първият английски поет използвал „бял стих“ (неримуван стих, blank verse) в пет ямбичнни стъпки в превода си на втора и четвърта книга на Енеида от Вергилий, публикувани през 1554 и 1557 г. в Tottel's Songs and Sonnets written by the Right Honorable Lord Henry Howard late Earl of Surrey and other. Сър Филип Сидни оценява лириката на Съри за „много неща с вкус на благородник и достойни за благороден ум“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]