Христо Калигоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Савчев Калигоров
български икономист
Роден
1919 г.
Починал
2006 г.
Научна дейност
Област Икономика
Образование

Хумболтов университет

Виенски икономически университет
Работил в Университет за национално и световно стопанство

Христо Савчев Калигоров е български учен, икономист и преподавател. Професор в Университета за национално и световно стопанство[1]. Бил е декан на Отрасловоикономическия факултет в същия университет (днес катедра „Индустриален бизнес“, Бизнес факултет). Един от инициаторите е за създаването през 1953 г. на специалността „Икономика на труда“, към катедра „Икономика и управление на промишлеността“. Съавтор е на първия учебник по заплащане на труда в България, издаден преди повече от 60 години[2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Савчев Калигиров роден е през 1919 г., в Габрово[3]. Завършва Немското търговско училище в Русе през 1939 г. и висше образование в „Хумболтовия университет на Берлин“ през 1943 г. Защитава докторска дисертация във Висшето училище за световна икономика във Виена през 1944 г. От 1947 г. преподава във Държавното висше училище за финансови и административни науки (днес УНСС), – тогава присъединен към факултета по стопански и социални науки към Софийския университет. От 1964 г. е професор във ВИИ „Карл Маркс“ (днес УНСС)[4].

Проф. Калигоров е основател на няколко научни области и учебни дисциплини. Наука за организация на промишленото предприятие, Наука за управление на промишлеността, Наука за равновесие в системите – исорипология. През 1984 г. е носител на званието „Заслужил деятел на науката“, а по-късно му е връчен и почетния знак на Университета за национално и световно стопанство.

Освен стотиците си научни произведения, проф. Калигоров издава и уникално творение в три тома през 1994 – 1997 г. Тритомното издание „Сбогом Двуфан, или спомени за личности и събития“[5]. Това е романизиран разказ за историята на Университета за национално и световно стопанство и преживявания на автора в него.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Алманах 85 години УНСС, „Стопанство“, София 2005 г.
  2. Панорама на Труда, бр. 3 – 4, 2015 г.
  3. Алманах 85 години УНСС, „Стопанство“, 2005 г.
  4. ibidem
  5. books.google.bg