Христо Шаламанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Шаламанов
български революционер и духовник
Роден
Починал
не по-рано от 1941 г.

Христо Д. Шаламанов е български революционер, воденски районен войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, по-късно приел духовен сан и служил в различни градове в Македония и Тракия като екзархийски свещеник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Шаламанов е роден на 29 юни 1874 година в град Воден, тогава в Османската империя. Получава средно образование и работи като учител в Острово. Между 1898-1902 година ръководи Островския революционен район на ВМОРО, а от юни 1902 и през 1903 година е войвода на воденска чета. Същата година се разболява и заминава на лечение, заместен от Лазар Димитров Родевчето.[1]

По-късно приема свещенически сан и служи във Воден, Софлу, Враждебна и на други места.[2] Председател е на Воденското братство в София и като такъв в 1941 година подписва Позива за присъединяване на Вардарска Македония към България.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пърличев, Кирил, „36 години във ВМРО. Спомени на Кирил Пърличев“, ИК „Веда-МЖ“, 1999 г., стр.?
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 189.
     Портал „Македония“         Портал „Македония