Направо към съдържанието

Хубавене

Хубавене
Кметството на село Хубавене
Кметството на село Хубавене
България
43.1046° с. ш. 23.9375° и. д.
Хубавене
Област Враца
43.1046° с. ш. 23.9375° и. д.
Хубавене
Общи данни
Население280 души[1] (15 март 2024 г.)
11,4 души/km²
Землище24,621 km²
Надм. височина270 m
Пощ. код3135
Тел. код09123
МПС кодВР
ЕКАТТЕ77493
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВраца
Община
   кмет
Роман
Валери Ролански
(СДС, ВМРО-БНД, Левицата!, ДБГ, Движение за социален хуманизъм, Обединена социалдемокрация, Българската левица, Зелена партия; 2015)
Хубавене в Общомедия

Хубавѐне е село в Северозападна България. То се намира в община Роман, област Враца. До 1879 година името на селото е Хуйовене.[2]

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено на около 1 km от десния бряг на река Малък Искър. На 5 km е от общинския център Роман. Теренът е полубалкански с пресечени хълмисти места. Селото се намира в котловина, заобиколено от много хълмове. Релефът е каменист, почти пясъчен. Надморската височина е около 200 – 500 m. По високите места почвите са кафяви, а край реката алувиално-ливадни и главно сиви горски. В районе има много изворни кладенци (Млечанковец, Йончовец, Дедовец, Бука и др.), малки рекички, потоци. При продължителни суши някои от тях пресъхват. Селото се водоснабдява от местността „Езерото“ и от Искъра, а в миналото, поради недостиг, и от подземни води.

Повечето земи край селото са ливади и гори – предимно широколистни (бук и дъб), а по бреговете на реката са засадени канадски тополи. Пасищата са предимно за дребен рогат добитък. В миналото животновъдството е бил основен отрасъл.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първото селище е било на 2 km от град Роман в близост до Батулската река и се е наричало Качичка. В тези местности има открити останки от воденици, ковачници, свидетелстващи за поминъка на селото. Казвало се е Ковене заради отглеждането на пчели и Бубовене заради копринените буби, които се изнасяли и до съседна Гърция.

На 3 април 1951 година, по време на колективизацията, жителите на селото организирано връщат добитъка си, иззет предишната година в Трудово кооперативно земеделско стопанство. След намесата на изпратени от Враца милиционери животните са върнати, трима души са осъдени на 10 години затвор, а смятания за главен подбудител Цоло Диков – на 15 години.[3]

Съвременният вид на селото

Традиции[редактиране | редактиране на кода]

Ежегодно през първата събота от месец декември, в селото се стичат млади семейства от цялата община да празнуват „Денят на християнското семейство“. Селото има танцов състав, спечелил награди и национални признания от състезанията „Балкан фест“ и „Европейската асоциация на фолклорните фестивали“. През 2015 година, ФТС „Хубавенка“ при НЧ „Светлина“ взе участие и в Европейския шампионат по фолклор, взимайки среброто в крайното класиране. След това съставът участва и в Световния шампионат, където се класират на 7 място.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987“, София, 1989.
  3. Груев, Михаил. Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те – 50-те години на XX век. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0450-5. с. 164.