Камено поле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Камено поле
Общи данни
Население 770 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 55,653 km²
Надм. височина 371 m
Пощ. код 3150
Тел. код 09126
МПС код ВР
ЕКАТТЕ 35910
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   - кмет
Роман
Валери Ролански
(независим)
Кметство
   - кмет
Камено поле
Цветелина Ботева
(ГЕРБ)

Ка̀мено по̀ле е село в Северозападна България. То се намира в община Роман, област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Камено поле се намира в Предбалкана на Северозападна България. То е разположено точно по средата между Червен бряг и Мездра. Добивът на мед и желязна руда е характерен за скалисти места като това селище. През него минава река Ръчене, образувала много лечебни карстови извори. В Камено поле има уникални пещери, а към северния му край са затрупани много тракийски могили, и до днес обект на иманярски нашествия. В близост до селото има скални образувания, обявени за природни забележителности.

Според някои учени село Камено поле е селище от около 40 000 години. От древни времена е пазарен център. Става околия официално на 26 юни 1880 г. с Указ №317. В селото най-известни родове са тези на Катираните и Ходжовците, които направили много за него, построявайки училище, здравен дом, библиотека и много чешми. Друг известен род са и Тарилите. В края на селището се намира пуста църква, за която селяните говорят, че някога Иван Асен II е построил, и се разнасят легенди, че под основите ѝ е заровено прокълнато злато.

Най-известните народни танци са изпълнявани на селския площад чак до средата на 20 век. Селото се слави със своите хора – Ганкино и Каменополско, които се съхраняват в Музея на народното творчество.

През селището минава река Ръчене, която по пътя си образува много проломи и живописни образувания. Богатата природа на Камено поле има своите 3500 вида билки и стотиците квадратни метри борови гори. По Коледа обикалят селото коледарите, а на Еньовден се изпълняват по залез слънце обреди за здраве и плодородие. Камено поле се слави с пъстрите си носии, многобройните си танци и специфичните си песни.

Малката библиотека в училището е средище за размяна на литература и писмени произведения.

Училището е построено през 1835 г., а новата църква отваря врати на следващата 1836 г. В селото съществува легенда за господарката на реката, която взима на всеки 100 години жертва от скалистия си нос.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 15 януари 2007 се провежда референдум за отделяне на селото от Община Роман и присъединяване към Община Мездра[1].

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото е на 22 март. Това е първият за годината събор в северозападна България.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]