Шишманово (област Хасково)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Шишманово.

Шишманово
Общи данни
Население 637 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 27,416 km²
Надм. височина 178 m
Пощ. код 6458
Тел. код 037606
МПС код Х
ЕКАТТЕ 83377
Администрация
Държава България
Област Хасково
Община
   - кмет
Харманли
Мария Киркова
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Шишманово
Сенан Ибрям
(ДПС)

Шишманово е село в Южна България. То се намира в община Харманли, област Хасково.

География[редактиране | редактиране на кода]

Шишманово (до 1903 г.: Хасобасъ) е село в Хасковска област, Харманлийска община, в долината на р. Марица, на 12 км северно от Харманли, но по пътя през с. Българин. Отглеждат се тютюн, зърнени култури, овце, говеда. Има три микроязовира. Ежедневни трудови пътувания и автобусни връзки с Харманли. (съгласно „Географски речник на България“, 1980 г., Николай Мичев и колектив).

Селото по черен път е на около 5 км северно от Харманли, но между тях е р. Марица и преди години се е минавало с голяма лодка (гемия). Сега с кола се минава през с. Българин Според таблица за броя на населението на отделните села към Харманлийска община, изготвена и публикувана на 3 август 2007 г., с. Шишманово е на първо място с 895 жители.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е в пределите на Република България от 1885 година. Преди Освобождението на България от османска власт се е казвало Хасабас.

През 1903 година с указ 370/26.07.1903 г. е преименувано на село Шишманово. Селото се състояло от три махали: първата се казвала-Чатаклъ юрт, днес няма останки от нея. Втората се е казвала-Дюз тарла, в тази махала се намирала и мелницата на река Марица. Местността се намира близо до Пеньовия кладенец. Според преданията тези части са обезлюдени поради чума, а третата махала е днешното село Шишманово.

Селото се сформира от преселници от селата Златидол, Овчарово и Българин. Един от известните родове от Златидол са Пирозовите и др. От Овчарово-Койнови, Чолаковите, а от Българин-Канаклиици, Карагюровите, Русевите и много др.

След Освобождението на България от османска власт, в Шишманово е построена първата административна сграда с четири стаи. Там се е помещавало и училището. Били докарани учители от Северна България. Кмет на селото е бил Жечо Тонев Недялков. По това време се правели молебени за дъжд, на които е присъствал и свещеник от съседните села.

В селото не е имало църква, но е имало камбанария. На Гергьовден хората са пекли агнета за здраве и берекет, също така са празнували Великден и Коледа.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Селото има годишен селски събор на 24 май – деня на българската култура и славянската азбука.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]