Шишмановски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шишмановски манастир
„Успение Богородично“
Шишмановски Манастир.JPG
Вид на храма православен манастир
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Долни Пасарел
Вероизповедание Българска православна църква – Българска патриаршия
Епархия Софийска
Архиерейско наместничество Софийско
Изграждане 1927 г.
Съвременно състояние действащ,
паметник на културата
Шишмановски манастир
„Успение Богородично“
в Общомедия

Шишмановският или Чамурлийският манастир „Успение Богородично“, известен още и като Чамурлийски манастир, е православен манастир в Район Панчарево, Столична община.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в Ихтиманска Средна гора, на 13 км от Самоков и в близост до язовир „Искър“, който се вижда от възвишенията над манастира. Името му е свързано с някогашното село Шишманово, в миналото носило името Чамурлии.

История[редактиране | редактиране на кода]

Днешният манастир е изграден през 1927 г. от местни селяни. В миналото там е имало друг, по-стар манастир, датиращ от времето на Втората българска държава, който турците опожаряват при изтеглянето си от българските земи.

Църквата на манастира е еднокорабна и едноапсидна. До входа ѝ са издигнати паметник в памет на загинал в землището на Чамурлии през 1877 г. по време на Освободителната Руско-турска война капитан от 123-ти Козловски полк, както и на български войници от Шишманово, дали живота си в Балканските войни.

Откъм южната ѝ страна има камбанария, в близост се помещава и магерницата. На известно разстояние срещу входа на църквата има постройка около аязмото, за което преданието гласи, че ако преди изгрев слънце се запали свещичка в храма и се измоли желание, а после се отпие от изворната вода, желанието се сбъдва. На поляната около църквата има красиво направени постройки за пикник с дълги дървени маси за посетители.

През 1985 г. е изградена и чешма в памет на руските войници, паднали в боя при местността Рошава могила на 26 декември 1877 г. за освобождението на Самоков и Шишманово от османско владичество.

Храмов празник[редактиране | редактиране на кода]

Храмовият празник е всяка последна неделя от август.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „България“         Портал „България          Портал „Православие“         Портал „Православие