Долни Пасарел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Пасарел.

Долни Пасарел
Кметството и пощата на Пасарел
Кметството и пощата на Пасарел
Общи данни
Население1239 души[1] (15 март 2024 г.)
23,7 души/km²
Землище52,345 km²
Надм. височина700 m
Пощ. код1165
Тел. код02992
МПС кодС, СА, СВ
ЕКАТТЕ22472
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСофия
Община
   кмет
Столична община
Васил Терзиев
(ПП – ДБ, Спаси София; 13 ноември 2023)
Кметство
   кмет
Долни Пасарел
Наталия Александрова
(ГЕРБ)
Долни Пасарел в Общомедия

До̀лни Пасарѐл, наричано често само Пасарел, е село в Западна България, район „Панчарево“ на Столична община, област София.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира в югоизточната част на Столичната община, на около 22 km югоизточно от центъра на град София, в посока град Самоков, по поречието на река Искър, в подножието на югозападните склонове на Лозенска планина, на около 4 km северозападно от стената на язовир Искър.

Климатът е умереноконтинентален, почвите в землището са преобладаващо лесивирани[2] и наносни почви.[3] Надморската височина в центъра на селото при сградата на кметството е около 712 m, нараства на североизток до около 730 – 750 m, а към реката намалява до около 705 – 710 m.

Кратък общинският път по мост над река Искър свързва Долни Пасарел с второкласния републикански път II-82 (КостенецДолна баняБоровец – Самоков – село Кокаляне – София).

В землището на село Долни Пасарел се намират язовирите „Искър“ и „Пасарел“, както и язовирите „Стубела“ и „Благата вода“[4].

Землището на село Долни Пасарел граничи със землищата на: село Лозен на северозапад и север; село Габра на север; село Борика на север и североизток; село Венковец на изток; село Ново село на югоизток; село Злокучене на юг; село Широки дол на юг; село Горни Окол на югозапад; село Долни Окол на югозапад. Землището на село Долни Пасарел включва и землищата на бившите села Горни Пасарел, Калково и Шишманово, които села са залети от водите на открития през 1954 г. язовир Искър.

Населението на село Долни Пасарел, наброявало 1543 души при преброяването към 1934 г. и 1853 към 1956 г., намалява до 1248 (по текущата демографска статистика за населението) към 2020 г.[5]

При преброяването на населението към 1 февруари 2011 г., от обща численост 1272 лица, за 1197 лица е посочена принадлежност към „българска“ етническа група, за 11 – към ромска и за останалите не е даден отговор.[6]

История[редактиране | редактиране на кода]

Традиционно част от Самоковско, селото е прехвърлено административно към общината на София през 1959 година.[7]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Вековният кавак в Пасарел

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Официален празник на селото е 24 май. Организира се общоселски събор.
  • Всяка първа неделя на месец август се провежда събор на изселените жители на селата Калково, Горни Пасарел и Шишманово. Мястото на провеждането е в местността „Стената“, намираща се на около 5 km от село Долни Пасарел.
  • През 2009 г. за пръв път от 5 години се организира честване на освобождението на България от османско владичество. В тържеството участват ученици от 202-ро ОУ „Христо Ботев“, танцовата трупа на селото, както и гостуващ танцов състав от гр. София.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Селото се обслужва от автобусна линия номер 3, която е част от системата на столичния градски транспорт. Свързва пл. "Капитан Петко Войвода" в Пасарел с метро станция "Интер експо център - Цариградско шосе" и крайна спирка "Гео Милев".

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Няколко книги с история за Пасарел е издал Никола Янев. Те дават пълна информация за развитието на селото за последните 50 години.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Местният футболен клуб се нарича Урвич 1960. За него е играл бившият футболист на Левски (София) и бивш кмет на селото Георги Славчев.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. ЛЕСИВИРАНИ ПОЧВИ, лувисоли (от фр. „lessivage“ и от лат. „luvere“ – измиване, отмиване и от лат. solum – почва, земя) – почвен тип по системата на ФАО, включващ почвени подтипове от сивите горски и канелените горски почви от досегашната класификация на почвите. Източник: География, Географски речник Л, Лесивирани почви
  3. Голяма енциклопедия „България“, том 5, стр. 1828, Книгоиздателска къща „Труд“, София, 2012 г.
  4. Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Регистър, община Столична, село Долни Пасарел
  5. Справка за населението на с. Долни Пасарел, общ. Столична, обл. София (столица) // Архивиран от оригинала на 2022-07-14. Посетен на 2022-07-14.
  6. Етнически състав на населението на България – 2011 г., село Долни Пасарел
  7. https://www.nsi.bg/nrnm/show2.php?sid=57400&ezik=bul&e=87717
  8. Хижа „Пейова бука“ сайт на с. Долни Пасарел
  9. руини „Еврейско кале“
  10. руини „Ревулско кале“
  11. местност „Гарванец“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]